Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 maj

Mustig vegetarisk gryta

Brysselkål, champinjoner, selleri och morot får koka ihop i en härligt gräddig sås.

 Vegetarisk mustig gryta med brysselkål och svamp.
Vegetarisk mustig gryta med brysselkål och svamp. FOTO: Istock

Denna mustiga vegetariska gryta är god med en bit lantbröd eller kokt potatis.

Välj vegetabiliska alternativ till grädde och grönsaks- eller svampbuljong om du vill ha en vegetarisk eller vegansk gryta.

Läs också: Saftiga blomkålsbiffar med yoghurtsås

Mustig vegetarisk gryta med brysselkål

Skriv ut

Ingredienser (4-6 portioner):

  • 500 g brysselkål
  • 250 g champinjoner
  • 3 selleristjälkar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 5 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl rödvin
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk maizena
  • olja
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Mjukstek i olja.
  2. Dela champinjonerna i klyftor och låt steka med på låg värme tills svampen vätskat ur och fått lite yta.
  3. Smula ner buljongtärningen. Tillsätt tomatpuré, häll på vin, vatten och soja. Låt puttra.
  4. Skala moroten och skär i slantar ca 1 cm tjocka. Skölj och ansa brysselkålen. Halvera dem på längden. Lägg brysselkål och morot i grytan. Tillsätt grädden och låt puttra i ca 5 minuter.
  5. Skär sellerin i skivor och tillsätt grytan. Låt puttra i ca 3 minuter till.
  6. Rör ner maizena i dubbel mängd vatten och häll i grytan under omrörning.
  7. Brysselkål och morot ska ha lite tuggmotstånd. Smaka av och låt om du vill grytan koka några minuter till.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera till kokt potatis eller lantbröd.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen