Recept 24 maj 2019
Mustig vegetarisk gryta
Brysselkål, champinjoner, selleri och morot får koka ihop i en härligt gräddig sås.
Denna mustiga vegetariska gryta är god med en bit lantbröd eller kokt potatis.
Välj vegetabiliska alternativ till grädde och grönsaks- eller svampbuljong om du vill ha en vegetarisk eller vegansk gryta.
Läs också: Saftiga blomkålsbiffar med yoghurtsås
Mustig vegetarisk gryta med brysselkål
Skriv ut
Ingredienser (4-6 portioner):
- 500 g brysselkål
- 250 g champinjoner
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 1 morot
- 5 dl vatten
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl rödvin
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk japansk soja
- 2 tsk maizena
- olja
- salt
- peppar
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Mjukstek i olja.
- Dela champinjonerna i klyftor och låt steka med på låg värme tills svampen vätskat ur och fått lite yta.
- Smula ner buljongtärningen. Tillsätt tomatpuré, häll på vin, vatten och soja. Låt puttra.
- Skala moroten och skär i slantar ca 1 cm tjocka. Skölj och ansa brysselkålen. Halvera dem på längden. Lägg brysselkål och morot i grytan. Tillsätt grädden och låt puttra i ca 8 minuter.
- Rör ner maizena i dubbel mängd vatten och häll i grytan under omrörning.
- Brysselkål och morot ska ha lite tuggmotstånd. Smaka av och låt om du vill grytan koka några minuter till.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera till kokt potatis eller lantbröd.