Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 25 april 2023

Nässelsoppa med rostade solroskärnor

Laga Anna Billings klassiska soppfavorit: Nässelsoppa med rostade solroskärnor och förlorade ägg – smakar helt ljuvligt.

 Nässelsoppa med rostade solroskärnor och förlorade ägg.
Nässelsoppa med rostade solroskärnor och förlorade ägg.

När solrosfrön mixas mycket noga löses fettet i dem ut. Det reder soppan utan vare sig mjöl eller grädde, skriver Anna Billing i sin kokbok Min skånska mat som receptet kommer från.

 Anna Billings Min skånska kokbok innehåller 150 skånska recept. Du får fem av hennes favoriter här.
Anna Billings Min skånska kokbok innehåller 150 skånska recept. Du får fem av hennes favoriter här. FOTO: David Back

Läs också: Annas skånska äppelkaka

Nässelsoppa med rostade solroskärnor och förlorade ägg

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner, som förrätt)

  • 1 liter grönsaks- eller hönsbuljong
  • 2 liter späda nässlor
  • 1 dl rostade, salta
  • solroskärnor
  • Pocherade ägg:
  • 4 ägg
  • 3 liter vatten
  • 3 matskedar ättika
  • 3 teskedar salt

Gör så här

  1. Koka upp 1 liter buljong.
  2. Rensa och skölj nässlorna.
  3. Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull och förväll nässlorna i ett par minuter. Ta upp och häll av nässlorna genom ett durkslag.
  4. Lägg nässlorna med ett par deciliter buljong tillsammans med solroskärnorna i en kannmixer. Mixa till en slät kräm. Tillsätt resterande buljong och mixa slätt.
  5. Servera med pocherade ägg och klippt gräslök. Dra ett varv med vitpepparkvarnen över.
  6. Pocherade ägg: Koka upp 3 liter vatten med 3 matskedar ättika och 3 teskedar salt. Använd så färska ägg som möjligt och en rymlig kastrull.
  7. Knäck äggen i separata små koppar.
  8. Sänk värmen så att vattnet bara sjuder lätt, skapa en virvel med sleven och låt ett ägg i taget glida ner i mitten.
  9. Vänta 3 minuter innan du tar upp det med hålslev och låter det rinna av på hushållspapper. Pochera de andra äggen, ett i taget.

Recept: Anna Billing

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen