Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 19 februari 2016

Njut av god choklad – 5 läckra recept för chokladälskare!

Choklad är alltid lika uppskattat! I dag bjuder Fredrik Nylén på fem härliga recept med choklad. Choklad är framför allt gott, men har också medicinska fördelar. Visste du till exempel att en bit mörk choklad hjälper mot hosta?

Bild 1/2
Bild 2/2

1. Trippel Chocolate Chip Cookies

Triss i choklad. De sega kakorna blir extra fina med chokladknappar
Triss i choklad. De sega kakorna blir extra fina med chokladknappar

20 stora kakor
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
200 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
1 ½ dl farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljpulver
1 tesked salt
½  tsk bikarbonat
1 dl vita chokladknappar
1 dl mörka chokladknappar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en bunke.
2. Vispa smöret, socker, farinsocker och vaniljpulver i en bunke tills det blir fluffigt.
3. Blanda ner äggen ett i taget och vispa väl mellan varje ägg.
4. Blanda i mjölet och till sist har du i chokladknapparna.
5. Rulla bollar av degen, lägg dem med bra mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt. Dekorera med lite extra chokladknappar.
6. Baka mitt i ugnen mellan 9-10 min. Dom ska vara lite mjuka när klara.
7. Ta av kakorna från plåten och låt svalna.

2. Fluffiga mumsmums

Fluffigt. De här tjusiga snurrorna smälter på tungan.
Fluffigt. De här tjusiga snurrorna smälter på tungan.

40 stycken
4 ½ dl strösocker
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 äggvita
1 ½ dl kallt vatten
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl nykokt hett vatten

Till doppning och botten:
400 g mörk choklad (55-procentig)
1 msk rapsolja
smörgåsrån
1. Blanda florsocker, vaniljsocker, socker, äggvitan och 1 1/2 dl kallt vatten i en bunke. Använd en hushållsassistent om du har en sådan.
2. Koka upp 1 1/2 dl vatten i en kastrull och  blanda i gelatinpulver. Rör tills pulvret löst upp sig helt. Blanda i den heta vätskan med övriga ingredienser. Vispa blandningen till ett hårt vitt skum. Det tar mellan 5-10 minuter.
3. Stansa ut små rundlar av smörgåsrån. Lägg dem på en bricka som passar i din frys.
4. Spritsa fluffet på dina kex och ställ i frysen i cirka 2 timmar.
5. Smällt choklad över vattenbad och blanda ner rapsoljan. Fyll en kopp som är större än dina mumsmums så att du kan doppa dem lätt.
6. Doppa mumsmumsen i chokladen, låt dem rinna av lite och ställ sedan på brickan och låt stelna i kylen.

3. Chokladbullar i muffinsformar

Det går lika bra med choklad i bullarna. Praktiskt att göra i muffinsformen.
Det går lika bra med choklad i bullarna. Praktiskt att göra i muffinsformen.

24 bullar
175 gram smör
1 dl kakao
2 dl socker
5 dl mjölk, fullfet
50 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk nymalen kardemumma
13–14 dl vetemjöl

Fyllning:
125 g smör
1 dl socker
150 g finhackad mörk choklad,
eller chokladknappar
+ ägg och pärlsocker till pensling

1. Smält smöret och tillsätt kakao och mjölken. Värm till fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunke och lös upp med smörblandningen. Rör ner socker, salt och kardemumma.
3. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg.
4. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, 30-40 minuter.
5. Kavla ut degen, bred på smöret och strö på socker och den hackade chokladen. Dela degrullen i 24 bitar och ställ varje del på högkant i muffinsformar. Ställ bullarna i en muffinsplåt om du har en sådan, annars direkt på en plåt. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
7. Baka mitt i ugnen 10-12 minuter.
8. Låt bullarna svalna på ett galler.

4. Chokladtryffeltårta

Kronan på verket. Inget kafferep utan tårta som storslagen final.
Kronan på verket. Inget kafferep utan tårta som storslagen final.

10 bitar

Chokladkakan:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
2 dl vetemjöl

Chokladtryffel:
1 ½ dl grädde
2 msk smör
1 msk starkt kaffe
200 g mörk choklad

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörja och bröda en form på 22 cm i diameter.
2. Smält smöret i en kastrull, ta av den från plattan.
3. Vispa ner socker, kakao och vaniljsocker i kastrullen.
4. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
5. Bred ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Låt kakan svalna.
6. Hacka chokladen till tryffeln.
7. Koka upp grädde, smör och kaffe i en kastrull, ta den från plattan.
8. Rör ner den hackade chokladen så den smälter.
9. Låt tryffeln svalna något, bred den sedan över kakan.
10. Låt kakan stå i kylen en timme innan servering.
11. Servera gärna med lite färska bär, och kanske en klick grädde!

5. Sega chokladsnittar

Snitsiga snittar. Enkelt att göra, gott att äta.
Snitsiga snittar. Enkelt att göra, gott att äta.

20 stycken
100 gram smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 dl vetemjöl
½ dl kakaopulver
½ tsk bikarbonat
Till pensling:
1 ägg
strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker och sirap poröst i en bunke.
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i bunken, vispa ihop till smulor.
4. Arbeta ihop till en deg med händerna och dela i 2 delar.
5. Rulla till två längder och lägg på plåt. Tryck till rullarna lite.
6. Pensla med ägg och strö lite pärlsocker ovanpå.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Skär längderna i snitt direkt efter du tagit ut dem ur ugnen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen