Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 14 april

Nyttig trimlimpa

Lagom grovt med vetekross och vetegroddar. Här bjuder Land-läsaren Anette Karlsson på sin saftiga, smakrika trimlimpa.

 Den smakrika trimlimpan som delvis är bakad av gröt går utmärkt att frysa, tipsar Anette Karlsson.
Den smakrika trimlimpan som delvis är bakad av gröt går utmärkt att frysa, tipsar Anette Karlsson. FOTO: Läsare

Anette Karlsson i Timmele berättar om sitt favoritbröd:

Brödet som alla gillar

”Jag har sorterat bort många recept ur mina samlingar, men detta har jag sparat. Det är ett bröd som brukar gillas av både barn och vuxna. Det är gott och går att rosta. Lite lagom grovt för dem som helst äter ljust bröd.”

Läs också: Havregrynsbröd utan jäst och mjöl

Trimlimpa

Skriv ut

Ingredienser (4 limpor):

  • 1 dl vetekross
  • 2 dl vatten
  • 100 g jäst
  • 10 dl fingervarmt vatten
  • 1 msk salt
  • 3/4 dl matolja
  • 1 ägg
  • 1 dl vetegroddar
  • 15 dl ekologiskt vetemjöl (Limbacka kvarn)
  • 11 dl grovt vetemjöl (Tångabo gård)
  • Lite extra mjöl till utbakning

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg vetekross och 2 dl vatten i en kastrull. Låt det koka i 10 minuter till en gröt. Rör om då och då. Låt det svalna till 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en degbunke och häll det fingervarma vattnet över. Rör om så att jästen löser sig ordentligt.
  3. Tillsätt salt, matolja, ägg, vetegroddar, ägg, vetekrossgröten och sedan mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk i 20 minuter.
  4. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig med lite mer mjöl. Dela degen i fyra lika stora bitar. Kavla ut varje degbit till en avlång kaka. Rulla ihop dem och lägg dem på tvären med skarven nedåt i en smord långpanna eller i fyra 1,5 liters avlånga sockerkaksformar. Låt bröden jäsa under duk i 30 minuter.
  5. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i cirka 55-60 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade. (Innertemperaturen ska vara 95 grader.)
  6. Låt bröden vila några minuter innan de stjälps upp på galler. Låt varje bröd kallna på galler under duk.

Recept: Anette Karlsson

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen