Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 10 oktober 2018

Orientaliska lammfärsbullar

Bessinge Gård i Skåne bjuder här på ett härligt recept på läckra lammfärsbullar med mynta och den österländska kryddan sumak.

 Orientaliska lammfärsbullar med smak av mynta och sumak, en österländsk krydda.
Orientaliska lammfärsbullar med smak av mynta och sumak, en österländsk krydda. FOTO: Fredrik Persson

En spännande twist på köttbullar! Lammfärsbiffarna kan serveras tillsammans med en fruktig kvarngrynssallad, rekommenderar Bessinge gård. I stället för sumak går det också bra med lite mer rivet citronskal.

Läs också: Indisk lammburgare med raita och bhaji

Orientaliska lammfärsbullar

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • 400 g lammfärs
  • salt och malen svartpeppar
  • 1 msk sumak
  • ½ citron, finrivet skal
  • 2 msk färsk mynta, hackad
  • 2 msk dill, hackad
  • ½ msk paprikapulver
  • 1 ägg
  • 2 msk olivolja
  • Till stekning
  • neutral rapsolja
  • Kvarngrynssallad
  • 4 portioner kvarngryn (havre, vete, korn eller råg), kokta i buljong
  • 1 gul lök, hackad
  • ½−1 röd spansk peppar, skivad
  • 2−3 msk olivolja
  • ½−1 citron, saften
  • salt och malen svartpeppar
  • 5 dl bladpersilja, strimlad
  • ¼ rödkålshuvud, tunt skivat
  • 1−2 clementiner, skalade
  • 1−2 dl granatäpplekärnor
  • Till servering
  • grillade citroner
  • yoghurt

Gör så här:

  1. Kvarngrynssallad. Blanda samman grynen med lök, chili, olja och citronsaft. Smaka av och justera kryddningen med salt och peppar. Låt salladen dra i 20 minuter.
  2. Lammfärsbullar. Blanda samman färsen med salt, peppar, sumak, citronskal, mynta, dill och paprikapulver.
  3. Blanda ner ägget och oljan. Stek en liten provbiff och kontrollera smak och konsistens. Justera eventuellt kryddningen.
  4. Forma färsen till avlånga små bullar eller biffar, platta till och stek dem i omgångar i olja.
  5. Servering. Vänd ner persilja, rödkål och clementiner i salladen. Lägg salladen på ett fat. Lägg lammköttbullarna ovanpå och toppa med granatäpplekärnor. Servera med grillade citronhalvor och yoghurt.

Recept: Svenskt kött

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen