Recept 1 oktober 2018
Ört– och gurksill
Ört– och gurksill är en fräsch sill som är en lyckad blandning mellan pressgurka och örtsill.
Det är sällan man uppmanas att skala slarvigt, men i detta goda recept på ört- och löksill är det just det du ska göra. Gurkan skivas sedan med en osthyvel och lite skal får gärna hänga med.
Läs också: Sill är bra för hjärnan visar forskning
Ört– och gurksill
Skriv ut
Ingredienser: (8 bufféportioner)
- 2 förpackningar 5–minuterssill à 420 g
- Sås
- 1 gurka
- 2 msk ättikssprit, 12 procent
- 2 msk strösocker
- 1 dl vatten
- 2 krm salt
- 3 dl gräddfil
- 2 tsk dijonsenap
- 3 msk vardera av hackad dill, persilja och gräslök
- nymald vitpeppar
Gör så här:
- Skala gurkan slarvigt och skiva den tunt med osthyvel. Blanda ättikssprit, socker, vatten och salt i en skål. Rör tills sockret löst sig.
- Vänd ner gurkan i lagen. Låt stå cirka 1 timme i kylen. Rör om då och då.
- Häll av lagen genom en sil. Pressa försiktigt ur all vätska.
- Rör ihop gräddfil, senap och örter. Blanda i gurkan.
- Låt sillen rinna av. Vänd ner sillen i såsen. Smaka av med salt och peppar. Låt dra i kylen minst ett par timmar, men gärna längre.