Recept 7 april 2020
Örtbröd
Baka i muffinsformar och fyll med vitlökssmör och valfria, färska örter. Kombinationen gör dessa örtbröd extra saftiga och smakrika.
Läs också: Frasiga vitlöksbröd – här är receptet
Örtbröd med vitlökssmör
Skriv ut
Ingredienser (22-24 st)
- 25 g jäst
- 4 dl mjölk, fingervarm
- 2 msk rapsolja
- 1 1/2 tsk salt
- 1–2 msk valfria färska örter, hackade
- 8–10 dl vetemjöl
- Fyllning:
- 75 g smör, rumsvarmt
- 2 klyftor vitlök, pressad
- ca 1 msk färsk rosmarin, hackad ca 1 msk färsk basilika, hackad ca 1 msk färsk timjan, hackad
- Garnering:
- ca 25 g smör
- smält flingsalt
Gör så här:
- Smula ner jästen i en bunke. Till- sätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
- Tillsätt olja, salt, örter och vete- mjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i 50–60 minuter.
- Fyllning: Blanda ihop smör, vitlök och färska örter i en skål. Ställ ut muffinsformar på en plåt.
- Dela degen i 22–24 bitar. Forma runda bullar och tryck ett stort hål i mitten med fingret. Lägg i en klick örtsmör och nyp igen hålet ordentligt. Lägg bullarna i muffinsformarna med skarven nedåt.
- Låt bröden jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bröden med smält smör och strö över lite flingsalt.
- Grädda bröden mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt dem svalna i formarna.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.