Recept 22 december 2017
Osso Buco – långkok på italienska
Inget matsvinn säger trenden. Det låter fantastiskt, men kräver en del av sin matlagare, skriver vår underbara bloggare Katarina Ekeström!
Man måste känna råvarorna och veta något om hur de funkar. Kött är till exempel inte bara en sak. Och mina damer och herrar det är en försvinnande liten del som är snabbmat och filémört. Idag gör vi möraste grytan på den supersega läggen, skriver Katarina Ekeström som skriver på Skog till bord.
Läs också: Så gör du Biff Stroganoff
Välputtrad Osso Buco
Skriv ut
Ingredienser, 6 pers
- Ca 2 kg lägg sågad i 2 cm tjocka skivor (ungefär 1/3 av vikten är ben)
- 1 dl vetemjöl
- ¼ rotselleri
- 1 stor morot
- 1 gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 4 dl vitt vin
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- 2 burkar krossade tomater
- 1 msk tomatpuré
- 2 tsk salt svartpeppar
- Gremolata:
- 1 citron, rivet skal
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1 knippa persilja, finhackad
Gör så här
- Sätt ugnen på 90 grader. Snitta kanterna på läggskivorna så att de inte kupar sig i värmen. Vänd köttet i mjölet och klappa bort överflödet.
- Ansa rotselleri och morot. Skär i centimeterstora tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs selleri, morot och lök på svag värme i en stor gryta 10 minuter.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet till fin yta. Lägg köttet i grytan tillsammans med rotfrukterna. Häll på vin, fond, krossade tomater, tomatpuré, salt och svartpeppar.
- Sätt in grytan i ugnen och låt den stå sex till åtta timmar. Eller längre, köttet ska vara riktigt mört.
- När grytan är klar kan den med fördel kylas för att plockas fram dagen därpå. Till serveringen gör du snabbt en gremolata. Blanda rivet citronskal med hackad vitlök och riktigt superfint hackad persilja.
- Servera grytan med Gremolata strödd på toppen. Pasta eller risotto passar fint till. Och ett bonustips är färskriven parmesan.