Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 december 2021

Oxfilé med rostad lök och karljohanmajonnäs

Lyxigt i kubik när det fina köttet får sällskap av pigg lök och härlig svampsmak. Receptet är framtaget av tidningen Lands matkreatör Katarina Ekeström.

 Oxfilé på bröd med härliga smaker - mums!
Oxfilé på bröd med härliga smaker - mums! FOTO: Katarina Ekeström

Den djupa svampsmaken och den rostade lökens brända toner ger en finfin smakbrytning till det underbara köttet. Detta är festmat för en extra lyxig middag, kanske till trettondagsafton eller andra festligheter.

Oxfilé med rostad lök och karljohanmajonnäs

Skriv ut

Ingredienser (4 personer)

  • 400 g oxfilé
  • 2 gula lökar
  • 4 skivor bacon
  • 2 dl majonnäs
  • 1 msk fint krossad, torkad karljohansvamp
  • picklad lök
  • 4 skivor levain, surdegsbröd
  • småbladig salladsmix
  • flingsalt
  • grovkrossad svartpeppar

Gör så här:

  1. Putsa köttet och salta det runtom.
  2. Skala, halvera och skiva löken mycket tunt. Stek den länge i olja på relativt låg värme tills den blir krispig och får fin färg. Låt rinna av på papper.
  3. Stek baconet knaprigt. Lägg på papper en stund innan det hackas till strössel.
  4. Sätt ugnen på 90 grader. Stek köttet i panna till fin färg. Lägg i en form och sätt en stektermometer med spetsen mitt i köttbiten. Placera i ugn och ta ut när tempen visar 57 grader för medium. Låt köttet vila innan det skivas tunt.
  5. Stek brödskivorna gyllene i smör innan de läggs på faten. Fördela köttskivorna över bröden. Strössla över rostad lök och baconhack.
  6. Klicka på majonnäsen, med sked eller sprits. Lägg små eller strimlade sallatsblad på tallriken tillsammans med lite av den picklade löken. Strö över flingsalt och grovkrossad peppar.

Recept: Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen