recept 4 januari 2017
Paj med grönt, bakade ägg och tryffel
Fin paj som passar perfekt till många bufféer. Tryffeloljan ger extra smakdimension men kan uteslutas - pajen är god ändå!
En läcker paj där äggen behålls hela i stället för att blandas i en äggstanning. I receptet använder vi brytbönor, men det går minst lika bra med haricots verts, skärbönor eller broccoli.
Paj med grönt, bakade ägg och tryffel(4 portioner)
Skriv ut
Pajdeg - ingredienser:
- 125 g smör
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 dl grahamsmjöl
- 1/2 tsk salt
- 3 msk kallt vatten
Pajdeg - gör så här:
- Skär smöret i kuber. Nyp snabbt ihop smör, vetemjöl, grahamsmjöl och salt till en smulig massa i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och kör eller blanda till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga lätt med en gaffel och låt vila i frysen minst 30 min.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 20 min.
Skriv ut
Fyllning - ingredienser:
- 300 g valfria bönor, till exempel bryt-, vax- eller skärbönor
- 100 g sockerärter
- 1 gul knipplök
- 5 ägg
- 2 dl crème fraiche
- 200 g riven prästost
- tryffelolja
Fyllning - gör så här:
- Koka upp en kastrull med saltat vatten. Ansa bönorna och sockerärterna. Finstrimla knipplöken. Koka sedan bönorna ca 4 minuter, när 1 minut av koktiden återstår tillsätts sockerärterna. Häll av vattnet och spola kallt.
- Blanda ihop crème fraiche med prästost. Smaka av med salt och peppar.
- Höj värmen i ugnen till 225 grader.
- Fördela bönor, ärter och knipplök i det gräddade pajskalet. Gör små gropar för äggen. Knäck äggen försiktigt och lägg i groparna. Fördela prästostcrème fraichen ovanpå det gröna. Salta och peppra på äggen.
- Ställ in formen i ugnen och låt baka tills äggvitan stannat och gulan fortfarande är något krämig, ca 20 minuter. Droppa tryffelolja över pajen strax före servering.
- Servera och njut!