Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 8 november

Paj med lax och spenat

Lax och spenat är en fin smakkombination som passar utmärkt i en paj. Vacker, festlig och smart allt i ett-mat.

 Fullkornspaj med lax och spenat är den perfekta bjudrätten.
Fullkornspaj med lax och spenat är den perfekta bjudrätten. FOTO: Rickard L Eriksson

Detta är en riktig favoritpaj. Receptet kommer från kokboken Middag hos mig av Johanna Toftby.

 Johanna Toftbys kokbok ”Middag hos mig” innehåller vardagsnära och festliga recept.
Johanna Toftbys kokbok ”Middag hos mig” innehåller vardagsnära och festliga recept. FOTO: Pressbild

Läs också: Lättlagad lövbiffsgryta

Fullkornspaj med lax och spenat

Skriv ut

Ingredienser:

  • Pajdeg
  • 3 dl fullkornsvetemjöl
  • 125 g kallt smör
  • 2–3 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 400 g kallrökt lax, hälften till fyllning, hälften till garnering
  • 0,5 purjolök
  • 400 g fryst bladspenat
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 4 dl crème fraiche, lätt eller vanlig
  • ½ dl hackad dill
  • 2 dl riven lagrad ost
  • salt och peppar
  • Dekoration
  • 1 knippa färsk dill

Gör så här:

  1. Hacka smöret i små kuber och nyp ihop med mjölet. Tillsätt vattnet försiktigt, degen ska vara fin och elastisk, inte för blöt.
  2. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Låt degen vila i kylskåpet minst 30 minuter.
  3. Förgrädda i 200 grader i 15 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Tina bladspenaten så inte vattnet hamnar i fyllningen.
  6. Skär hälften av laxen i tunna skivor och blanda ihop med spenaten och finskuren purjolök. Lägg blandningen i pajskalet.
  7. Vispa ihop äggstanningen, börja med att vispa äggen fluffiga och rör sedan ner crème fraiche, ost och dill. Smaka av med salt och peppar. Rör tills smeten är jämn och häll sedan över fyllningen. Täck kanterna på pajen med aluminiumfolie så de inte bränner vid.
  8. Ställ in pajen nederst i ugnen och grädda tills den fått en fin färg, det tar ungefär 30 minuter. Testa med en sticka att äggstanningen inte är kletig, då behöver den ett par minuter till.

Recept: Johanna Toftby

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen