Recept 15 juli 2019
Pajdeg
En klassisk pajdeg för salta matpajer är kockens bästa vän.
Matpaj – finns det något godare? Innehållet i pajen går att variera i oändlighet, pajen kan ätas både varm och kall och håller länge i kylen – och blir nästan godare efter en omgång i frysen!
Men för att lyckas med den salta pajen krävs en bra grunddeg. Det här receptet måste du spara!
Läs också: Alla våra goda matpajer hittar du här!
Pajdeg
Skriv ut
Ingredienser:
- 125 g smör (kylskåpskallt)
- 3 dl mjöl
- 3 msk kallt vatten
Gör så här:
- Skär smöret i kuber och fingerfördela till en smulig massa ihop med mjölet.
- Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg.
- Låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter innan du förgräddar i ugn. Du kan trycka ut degen i en pajform med kant och ”gaffla” kanten samt nagga botten, och sen lägga pajformen i kylen.
- Du kan också låta pajformen med degen stå i frysen i 10 minuter innan du förgräddar.
- Degen går också att kavla ut för att sen läggas i formen, extra bra om du vill få till snygga kanter på din paj eller har en pajform med hög kant.
- Pajdegen förgräddar du i 10 minuter på 225 grader innan du lägger i valfri fyllning.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.