Recept 9 maj 2022
Pannbiff med lök
En klassiker - köttfärsbiffar med mjukstekt lök! Så gott, så mustigt, så svenskt! Denna varianten är enkel och den stekta löken gör att den känns extra kärleksfull - njut!
Receptet är skapat av Katarina Ekeström som är Lands egen matkreatör, väl avstämda recept med svenska råvaror. Smaka redan i dag!
Pannbiff med lök
Skriv ut
Ingredienser (4 personer):
- 500 g blandfärs
- 1 gul lök
- 2 skivor vitt formbröd
- 1 ½ dl mjölk
- 1 ägg
- salt
- svartpeppar
- Stekt lök:
- 3 – 4 gula lökar
- salt
- 1 nypa socker
- ½ msk koncentrerad kalvfond
- smör
Gör så här:
- Hacka löken till färsen mycket fint. Bryn den i panna på medelvärme. Låt svalna.
- Sätt ugnen på 125 grader. Mixa brödskivorna till smulor. Blanda med mjölk, ägg, salt och svartpeppar. Låt stå några minuter innan allt vänds ihop med den stekta löken och färsen. Blanda inte för mycket, färsen ska precis bara gå ihop.
- Forma fyra pannbiffar och stek till fin färg på båda sidor. Sätt in i ugnen för att biffarna ska gå klart i lugn och ro.
- Halvera lökarna och skär dem i tunna skivor. Lägg i löken stek den på medelvärme några minuter. Vänd den varsamt, salta lätt och lämna den ytterligare några minuter. Gör om proceduren ett par gånger. Strö över en nypa socker, men rör inte utan låt den puttra på.
- När löken mjuknat och fått fin färg läggs den upp på biffarna. Vispa ur pannan med lite vatten, kalvfond och avsluta med en klick smör.
- Till detta serverar jag salt- eller pressgurka. Pressgurka gör du snabbt och enkelt med ½ - ¾ finskivad gurka, ½ dl ättika, 1 dl socker, 1 ½ dl vatten plus lite salt. Blanda lagen och lägg i gurkan som får ligga minst 15 min gärna längre. Blanda eventuellt i lite riktigt finhackad persilja.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.