Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 juni

Pannkakstårta med jordgubbar

Anna Billings ljuvliga recept på pannkakstårta med jordgubbar kan vara sommarens härligaste recept.

 Annas kalasgoda pannkakstårta. Lägg pannkakorna på varandra med godsaker emellan. Mums!
Annas kalasgoda pannkakstårta. Lägg pannkakorna på varandra med godsaker emellan. Mums! FOTO: Carolina Romare

Detta fina recept kommer från Anna Billings bok Alla hönsen hemma.

Annas lyxtips

Annas recept på söta crêpes hittar du längst ner i artikeln. De ger en lyxigare variant på dina vanliga pannkakor. De blir lövtunna men ändå tåliga tack vare fettet i smeten och stärkelsen i florsockret och kan lätt rullas utan att tappa stilen, berättar Anna Billing i boken Alla hönsen hemma.

Sugen på att skaffa höns? Köp Anna Billings bok Alla hönsen hemma

Läs också: Äggröra

Pannkakstårta med jordgubbar

Skriv ut

Ingredienser

  • 24 söta crêpes (se recept nedan) eller vanliga pannkakor
  • 2 liter stora jordgubbar 1 dl rosensirap
  • 5 dl tjock vaniljyoghurt färsk mynta
  • Rosensirap (2 1/2 dl)
  • 1 liter rosenblad (packade)
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • saften av 1/2 liten citron

Gör så här

  1. Låt crêpen svalna på galler innan du staplar dem på en tallrik.
  2. Skiva 1 liter jordgubbar mycket tunt.
  3. Lägg en pannkaka på ett runt uppläggningsfat. Lägg på jordgubbsskivor och skeda över rosensirap (se recept nedan). Lägg nästa pannkaka ovanpå.
  4. I nästa lager brer du ut 2 rågade skedar vaniljyoghurt. Varva lagren med de båda fyllningarna, avsluta med ett lager vaniljyoghurt. Det gör ingenting om rosensirapen rinner utmed lagren, det blir bara godare då.
  5. Halvera resterande jordgubbar och toppa pannkakstårtan med dessa. Strö över späda färska myntablad. Dela tårtan med beslutsamma tag med en vass, bred kniv.
  6. Rosensirap: Plocka blombladen tidigt en morgon för att aromen inte ska ha hunnit avdunsta i solen. Vissa rosensorter doftar och smakar starkare än andra, men både gallicarosor och vildrosor går bra att extrahera smak ur. Undvik lila rosenblad som gör sirapen grådaskig. Om du vill kan du förstärka med en droppe röd hushållsfärg.
  7. Rensa bort foderblad och eventuella oönskade invånare, men undvik att skölja blombladen alltför mycket.
  8. Lös upp sockret i vattnet i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt pressad citron. Låt sjuda i cirka 20 minuter.
  9. Ta kastrullen från spisvärmen och rör ner rosenbladen ordentligt. Låt svalna helt innan du silar av bladen (bäst genom silduk). Förvara rosensira­ pen i väl rengjord burk med lock. Öppnad håller den längre om den får stå i kylskåpet.

Recept: Anna Billing

Annas söta crêpes

Skriv ut

Ingredienser

  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 msk florsocker
  • 1 nypa salt
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 2 msk smält smör
  • smör till stekning

Gör så här

  1. Blanda 1 deciliter mjölk, ägg, florsocker och salt i en bunke. Tillsätt mjö­let, och vispa till en tjock, jämn smet. Vispa ner resten av mjölken.
  2. Vispa ner det smälta smöret som inte får vara varmt. Låt smeten svälla i minst 30 minuter.
  3. Smält en liten klick smör i en het stekpanna. Skruva ner temperaturen till strax över medel, gräddningen ska gå relativt fort. Häll i smeten snabbt och fördela den genom att vicka pannan i cirkelrörelser eller använd skrapa.
  4. Grädda pannkakorna så de får fin färg.

Recept: Anna Billing

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen