Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 januari

Panpizza i gjutjärnspanna

Hemligheten bakom denna underbart frasiga panpizza med tjock och fluffig botten är att den bakas i en gjutjärnspanna.

 Äkta panpizza bakas i en gjutjärnspanna, därav namnet!
Äkta panpizza bakas i en gjutjärnspanna, därav namnet! FOTO: Istock

Panpizza är en amerikansk klassiker. Degen ska kalljäsa i ett dygn innan den bakas ut i gjutjärnspannor. Botten blir extra god om degen sedan får jäsa i rumstemperatur i ytterligare två timmar.

Fyll botten med en hemgjord tomatsås och dina egna favoriter.

Läs också: Rengöring av gjutjärnspanna – så gör du

Panpizza

Skriv ut

Ingredienser (2 pizzor):

  • Botten
  • 400 g vetemjöl
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 5 g torrjäst
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Tomatsås
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar tomater, hela eller krossade
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 liten torkad chili eller
  • svartpeppar
  • Fyllning
  • dina egna favoriter, till exempel rökt svensk skinka, köttfärs, kyckling och/eller grönsaker i säsong
  • riven ost

Gör så här:

  1. Deg: Blanda mjöl och salt i en bunke. Lös jästen i vatten och olja i en liten skål.
  2. Häll i vätskan i bunken med torra ingredienser och jobba ihop till en klumpfri deg.
  3. Täck bunken och ställ att jäsa i ett dygn på en sval plats.
  4. Baka ut: Vänd ut degen på en mjölad yta. Dela degen i två lika stora bitar. Forma två runda bullar.
  5. Smörj en gjutjärnspanna med en matsked olivolja.
  6. Tryck försiktigt ut en degboll i pannan. Se till att den täcker hela botten.
  7. Täck pannan med plastfilm och låt degen jäsa i ytterligare två timmar.
  8. Tomatsås: Efter 1,5 timme kan du börja med tomatsåsen.
  9. Hacka lök och vitlök. Stek löken varsamt och klicka i tomatpurén som får fräsa med en stund. Häll på tomater, honung salt och chili eller svartpeppar.
  10. Lägg på ett lock och låt småputtra i trettio minuter.
  11. Fyllning: Sätt ugnen på 275 grader.
  12. Ta bort plasten från gjutjärnspannan. Nyp sönder eventuella luftbubblor som bildats i degen och lyft försiktigt upp kanterna för att släppa ut luft.
  13. Lägg ett lager tomatsås i botten.
  14. Lägg dina favoritpålägg på tomatsåsen.
  15. Toppa med ett jämt lager riven ost.
  16. Grädda pizzan i mitten av ugnen tills den får en fin färg, ca 15-20 minuter. Täck eventuellt pizzan med aluminiumfolie sista fem minuterna för att undvika att toppningen bränns medan botten gräddar klart.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen