Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 22 januari 2020

Panpizza i gjutjärnspanna

Hemligheten bakom denna underbart frasiga panpizza med tjock och fluffig botten är att den bakas i en gjutjärnspanna.

 Äkta panpizza bakas i en gjutjärnspanna, därav namnet!
Äkta panpizza bakas i en gjutjärnspanna, därav namnet! FOTO: Istock

Panpizza är en amerikansk klassiker. Degen ska kalljäsa i ett dygn innan den bakas ut i gjutjärnspannor. Botten blir extra god om degen sedan får jäsa i rumstemperatur i ytterligare två timmar.

Fyll botten med en hemgjord tomatsås och dina egna favoriter.

Läs också: Rengöring av gjutjärnspanna – så gör du

Panpizza

Skriv ut

Ingredienser (2 pizzor):

  • Botten
  • 400 g vetemjöl
  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 5 g torrjäst
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • Tomatsås
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar tomater, hela eller krossade
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 liten torkad chili eller
  • svartpeppar
  • Fyllning
  • dina egna favoriter, till exempel rökt svensk skinka, köttfärs, kyckling och/eller grönsaker i säsong
  • riven ost

Gör så här:

  1. Deg: Blanda mjöl och salt i en bunke. Lös jästen i vatten och olja i en liten skål.
  2. Häll i vätskan i bunken med torra ingredienser och jobba ihop till en klumpfri deg.
  3. Täck bunken och ställ att jäsa i ett dygn på en sval plats.
  4. Baka ut: Vänd ut degen på en mjölad yta. Dela degen i två lika stora bitar. Forma två runda bullar.
  5. Smörj en gjutjärnspanna med en matsked olivolja.
  6. Tryck försiktigt ut en degboll i pannan. Se till att den täcker hela botten.
  7. Täck pannan med plastfilm och låt degen jäsa i ytterligare två timmar.
  8. Tomatsås: Efter 1,5 timme kan du börja med tomatsåsen.
  9. Hacka lök och vitlök. Stek löken varsamt och klicka i tomatpurén som får fräsa med en stund. Häll på tomater, honung salt och chili eller svartpeppar.
  10. Lägg på ett lock och låt småputtra i trettio minuter.
  11. Fyllning: Sätt ugnen på 275 grader.
  12. Ta bort plasten från gjutjärnspannan. Nyp sönder eventuella luftbubblor som bildats i degen och lyft försiktigt upp kanterna för att släppa ut luft.
  13. Lägg ett lager tomatsås i botten.
  14. Lägg dina favoritpålägg på tomatsåsen.
  15. Toppa med ett jämt lager riven ost.
  16. Grädda pizzan i mitten av ugnen tills den får en fin färg, ca 15-20 minuter. Täck eventuellt pizzan med aluminiumfolie sista fem minuterna för att undvika att toppningen bränns medan botten gräddar klart.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen