Recept 22 januari 2020
Panpizza i gjutjärnspanna
Hemligheten bakom denna underbart frasiga panpizza med tjock och fluffig botten är att den bakas i en gjutjärnspanna.
Panpizza är en amerikansk klassiker. Degen ska kalljäsa i ett dygn innan den bakas ut i gjutjärnspannor. Botten blir extra god om degen sedan får jäsa i rumstemperatur i ytterligare två timmar.
Fyll botten med en hemgjord tomatsås och dina egna favoriter.
Läs också: Rengöring av gjutjärnspanna – så gör du
Panpizza
Skriv ut
Ingredienser (2 pizzor):
- Botten
- 400 g vetemjöl
- 2,5 dl ljummet vatten
- 5 g torrjäst
- 1 msk olivolja
- 1 krm salt
- Tomatsås
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 2 burkar tomater, hela eller krossade
- 1 msk honung
- 1 tsk salt
- 1 liten torkad chili eller
- svartpeppar
- Fyllning
- dina egna favoriter, till exempel rökt svensk skinka, köttfärs, kyckling och/eller grönsaker i säsong
- riven ost
Gör så här:
- Deg: Blanda mjöl och salt i en bunke. Lös jästen i vatten och olja i en liten skål.
- Häll i vätskan i bunken med torra ingredienser och jobba ihop till en klumpfri deg.
- Täck bunken och ställ att jäsa i ett dygn på en sval plats.
- Baka ut: Vänd ut degen på en mjölad yta. Dela degen i två lika stora bitar. Forma två runda bullar.
- Smörj en gjutjärnspanna med en matsked olivolja.
- Tryck försiktigt ut en degboll i pannan. Se till att den täcker hela botten.
- Täck pannan med plastfilm och låt degen jäsa i ytterligare två timmar.
- Tomatsås: Efter 1,5 timme kan du börja med tomatsåsen.
- Hacka lök och vitlök. Stek löken varsamt och klicka i tomatpurén som får fräsa med en stund. Häll på tomater, honung salt och chili eller svartpeppar.
- Lägg på ett lock och låt småputtra i trettio minuter.
- Fyllning: Sätt ugnen på 275 grader.
- Ta bort plasten från gjutjärnspannan. Nyp sönder eventuella luftbubblor som bildats i degen och lyft försiktigt upp kanterna för att släppa ut luft.
- Lägg ett lager tomatsås i botten.
- Lägg dina favoritpålägg på tomatsåsen.
- Toppa med ett jämt lager riven ost.
- Grädda pizzan i mitten av ugnen tills den får en fin färg, ca 15-20 minuter. Täck eventuellt pizzan med aluminiumfolie sista fem minuterna för att undvika att toppningen bränns medan botten gräddar klart.