Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 14 september

Päronpaj med valnötter och blåbärsgrädde

Lands Caroline Hofberg bjuder på höstens mumsigaste fikafavorit, Päronpaj med valnötter och blåbärsgrädde. Bara baka och njut!

 Päronpaj med valnötter och blåbärsgrädde kan vara höstens godaste efterrätt eller fikamums.
Päronpaj med valnötter och blåbärsgrädde kan vara höstens godaste efterrätt eller fikamums. FOTO: Ove Lindfors

Ett gott pajskal med havre, valnötter och citron ger päronpajen det där lilla extra, liksom lättvispad grädde med blåbärssylt, tipsar Lands matskribent Caroline Hofberg.

Läs också: Så bakar du klassiskryttarkaka

Päronpaj med valnötter och blåbärsgrädde

Skriv ut

Ingredienser (8 bitar)

  • Pajdeg
  • 125 g smör
  • 3 msk strösocker
  • 2 dl havregryn, gärna fiberhavregryn
  • 2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 250 g kesella
  • rivet skal av 1 citron
  • 1 1/2 dl grovhackade valnötskärnor
  • 2 päron
  • Blåbärsgrädde
  • (4 portioner)
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 msk blåbärssylt

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn, mjöl och bakpulver.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter cirka 24 centimeter i diameter.
  3. Låt pajdegen vila i kylen cirka 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  5. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i mjöl, kesella, citronskal och valnötter.
  6. Skala och kärna ut päronen och skär dem i klyftor. Häll smeten i formen och stick ner päronklyftorna.
  7. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 40 minuter.
  8. Blåbärsgrädde: Vispa grädden fluffig. Vänd ner sylten med luftiga tag.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen