Recept 14 september 2021
Päronpaj med valnötter och blåbärsgrädde
Lands Caroline Hofberg bjuder på höstens mumsigaste fikafavorit, Päronpaj med valnötter och blåbärsgrädde. Bara baka och njut!
Ett gott pajskal med havre, valnötter och citron ger päronpajen det där lilla extra, liksom lättvispad grädde med blåbärssylt, tipsar Lands matskribent Caroline Hofberg.
Läs också: Så bakar du klassiskryttarkaka
Päronpaj med valnötter och blåbärsgrädde
Skriv ut
Ingredienser (8 bitar)
- Pajdeg
- 125 g smör
- 3 msk strösocker
- 2 dl havregryn, gärna fiberhavregryn
- 2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- Fyllning
- 3 ägg
- 1 dl strösocker
- 1/2 dl vetemjöl
- 250 g kesella
- rivet skal av 1 citron
- 1 1/2 dl grovhackade valnötskärnor
- 2 päron
- Blåbärsgrädde
- (4 portioner)
- 2 dl vispgrädde
- 4 msk blåbärssylt
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn, mjöl och bakpulver.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter cirka 24 centimeter i diameter.
- Låt pajdegen vila i kylen cirka 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
- Vispa ägg och socker pösigt. Vispa i mjöl, kesella, citronskal och valnötter.
- Skala och kärna ut päronen och skär dem i klyftor. Häll smeten i formen och stick ner päronklyftorna.
- Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 40 minuter.
- Blåbärsgrädde: Vispa grädden fluffig. Vänd ner sylten med luftiga tag.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.