Recept 9 augusti 2019
Päronpaj
Älskade päron! Passar så utmärkt bra i denna ljuvligt söta paj med god fyllning och frasig botten.
Päron är naturligt söta och friska i smaken. Pajen kan med fördel serveras ljummen eller kall med lättvispad grädde.
Läs också: Så gör du inkokta päron på gammaldags vis
Päronpaj
Skriv ut
Ingredienser:
- 6 färska päron, eller 12 konserverade päronhalvor
- 2 msk citronsaft
- florsocker
- 2 msk mandelflagor
- Fyllning
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 msk vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- Botten
- 200 g smör
- 6 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 2 ägg
- 4 tsk bakpulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Färska päron: Skala päronen. Dela dem och skär bort kärnhusen. Pensla med citronsaft.
- Botten: Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget.
- Blanda mjöl och bakpulver, rör ned i degen.
- Tryck ut pajdegen i en pajform. Lägg ned päronhalvorna med runda sidan upp.
- Fyllning: Smält smör och socker i en kastrull. Blanda i mjöl och vaniljsocker.
- Häll smeten över päronen i pajformen.
- Grädda i mitten av ugnen tills pajen får fin gyllene färg, ca 25-30 minuter.
- Pudra pajen med florsocker och toppa med mandelflagor om du vill, före servering.