Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 oktober 2018

Pastasås på palmkål

Palmkålen är den ljuvlig att äta, med fint tuggmotstånd och en smak åt det nästan svampaktiga hållet. Här har vi ett recept på pastasås.

 Palmkål är både snygg och god.
Palmkål är både snygg och god. FOTO: Bloom Pictures / Alamy Stock Photo

Palmkål eller svartkål, brassica oleracea, är med sin elegans och blåsvarta färg vacker i grönsakslandet. Den vanligaste sorten är ’Nero di Toscana’, mer kompakt är nya ’Black Magic’.

Palmkål är lättodlad, växer på alla jordar och trivs i både sol och halvskugga. Kräver bra med näring, gödselvattnas varannan vecka eller täcks med gräsklipp. Skyddas redan från utplanteringen med fiberduk mot kålfjärilens och kålmalens larver.

I pastasås med grädde och vitlök passar den utmärkt.

Läs också: Zucchinisås med halloumi – perfekt till pastan!

Pastasås på palmkål

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • 400 g palmkål
  • 1 lök
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl finriven parmesanost eller smakrik svensk hårdost
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Ansa, skölj och strimla kålen. Skala och finhacka lök och vitlök.
  2. Fräs alltihop i olivoljan i ett par minuter. Rör ner buljong och grädde.
  3. Låt puttra sakta i fem minuter. Blanda ner osten.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med nykokt pasta och gärna rostade pumpafrön.

Recept: Bella Linde

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen