Recept 11 december 2017
Pepparkakskola – julens goda som gör nytta
Katarina Ekeström, vår underbara bloggare på Skog till bord, delar med sig av ett härligt recept med dadlar och kryddor som stillar sötsuget
Det riktigt vattnas i munnen när man läser receptet från Katarina Ekeström blogg Skog till bord. Hon vill satsa på en jul med mycket god mat – givetvis! – men som är något nyttigare än tidigare år.
”Det här är för oss som vill blanda det traditionella med nytt som levererar lite mer” skriver Katarina. Klokt, säger vi!
Läs också: Gör Katarinas ljuvliga jul-latte!
Pepparkakskola med chokladtäcke
Skriv ut
Ingredienser - 18 st
- 20 färska dadlar
- 2 msk kokosolja (den heter olja men har en fast konsistens)
- 1 msk pepparkakskrydda (blandning: kanel, kryddnejlika, ingefära, kardemumma)
- 1 liten nypa salt
- 100 g mörk choklad, 70 % eller mer
- ev. lite rivet skal från en ekoapelsin
Gör så här
- Kärna ur dadlarna. Lägg i en mixer tillsammans med kokosoljan, kryddor och salt.
- Kör igång mixern som får gå tills smeten är blank och seg. Ibland blir den lite lös, ibland kolaseg direkt. Tycker du att den känns svår att hantera är det bara att kyla den i frysen en stund.
- Rulla till bollar i samma storlek som de allra minsta julgranskulorna. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad eller i mikro. Spetsa bollarna en efter en på en liten gaffel, doppa och tippa av på bakplåtspapper.
- Pepparkaka och apelsin är gott ihop så jag brukar riva lite apelsinskal och toppa några av bollarna, men det funkar bra utan också.