Recept 7 december 2020
Pepparkaksrutor med färskost och lingon
Mjuka pepparkaksrutor med lingon. Kan det bli mer jul? De här go'bitarna är ett måste till julfikat.
Exotiska kryddor som kanel, kardemumma och kryddnejlika sätter smak på en av våra svenskaste kakor, mjuk pepparkaka. Toppingen av färskost gör kakan frisk i smaken. Cecilia Vikbladhs härliga recept i Sju sorters julkakor är en riktig julfavorit.
Läs också: Kokostoppar med vit choklad
Pepparkaksruta med färskost och lingon
Skriv ut
Ingredienser (16 st)
- Pepparkaka
- 200 g rumstempererat smör
- 4 dl strösocker
- 4 ägg
- 3 dl gräddfil
- 4 dl vetemjöl
- 2–3 msk pepparkakskrydda
- 2 tsk bikarbonat
- Glasyr
- 200 g färskost
- 50 g rumstempererat smör
- 2 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2–3 dl frysta lingon till garnering
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg åt gången. Tillsätt gräddfilen.
- Blanda samman mjöl, pepparkakskrydda och bikarbonat. Rör ihop allt till en jämn smet.
- Lägg bakplåtspapper i en braspanna med höga kanter, 30 x 40 cm. Häll i smeten.
- Grädda i cirka 30 minuter.
- Rör samman alla ingredienserna till glasyren. Låt kakan svalna helt och bred sedan på glasyren. Skär upp kakan i rutor och strö över lingon.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.