Recept 11 februari 2020
Pitepalt med smör och lingon
Pitepalt är kär husmanskost från norra delen av landet. Originalet består av rullade paltar av råriven potatis, mjöl och salt, kokta med rimmat fläsk inuti.
Tomas Riklund, Paltakademins ständige ordförande, avslöjar här sin mammas (och mormors!) hemlighet till ”den bästa” palten. I stället för endast rå potatis, blanda i en fjärdedel kokt potatis vilket gör palten lite mindre kompakt och mer lättsmält.
Läs också: 7 svenska rätter med konstiga namn
Pitepalt
Skriv ut
Ingredienser (4 portioner):
- 9-10 råa potatisar
- 3-4 kokta potatisar (totalt ca 1 kg potatis)
- 1 msk salt
- 7 dl vetemjöl (eller kornmjöl, det går också bra att blanda)
- Fyllning:
- 300 g fläsk, rimmat eller färskt, skuret i tärningar
- Tillbehör:
- lingon
- smör
- Keso
- mjukstekt gul lök
Gör så här:
- Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp medan du gör smeten i ordning, salta vattnet med en matsked salt per liter vatten.
- Skala och riv potatisen, låt vätskan rinna av, blanda ner salt och vetemjöl och arbeta ihop degen.
- Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer. Tag två mjölade fingrar och tryck till i degklicken så att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ner paltarna i det kokande vattnet allt eftersom de blir klara.
- Använd träslev och rör om försiktigt då och då. När sista palten har åkt ner i kastrullen låt samtliga paltar koka i 45–60 minuter.
- Servera palten med smör och lingonsylt, och gärna Keso och mjukstekt gul lök.