Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 11 februari

Pitepalt med smör och lingon

Pitepalt är kär husmanskost från norra delen av landet. Originalet består av rullade paltar av råriven potatis, mjöl och salt, kokta med rimmat fläsk inuti.

 Med en del kokt potatis i smeten blir palten lättare. Servera gärna med ett glas Valpolicella av god kvalitet så är måltiden fullbordad, menar receptets upphovsman.
Med en del kokt potatis i smeten blir palten lättare. Servera gärna med ett glas Valpolicella av god kvalitet så är måltiden fullbordad, menar receptets upphovsman. FOTO: Klara Desser

Tomas Riklund, Paltakademins ständige ordförande, avslöjar här sin mammas (och mormors!) hemlighet till ”den bästa” palten. I stället för endast rå potatis, blanda i en fjärdedel kokt potatis vilket gör palten lite mindre kompakt och mer lättsmält.

Läs också: 7 svenska rätter med konstiga namn

Pitepalt

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner):

  • 9-10 råa potatisar
  • 3-4 kokta potatisar (totalt ca 1 kg potatis)
  • 1 msk salt
  • 7 dl vetemjöl (eller kornmjöl, det går också bra att blanda)
  • Fyllning:
  • 300 g fläsk, rimmat eller färskt, skuret i tärningar
  • Tillbehör:
  • lingon
  • smör
  • Keso
  • mjukstekt gul lök

Gör så här:

  1. Fyll en rymlig kastrull med vatten och låt koka upp medan du gör smeten i ordning, salta vattnet med en matsked salt per liter vatten.
  2. Skala och riv potatisen, låt vätskan rinna av, blanda ner salt och vetemjöl och arbeta ihop degen.
  3. Skeda upp en degklick, något mindre än en tennisboll i rejält mjölade händer. Tag två mjölade fingrar och tryck till i degklicken så att det blir plats för en matsked fläsk. Lägg i fläsket och rulla palten till en boll. Sänk ner paltarna i det kokande vattnet allt eftersom de blir klara.
  4. Använd träslev och rör om försiktigt då och då. När sista palten har åkt ner i kastrullen låt samtliga paltar koka i 45–60 minuter.
  5. Servera palten med smör och lingonsylt, och gärna Keso och mjukstekt gul lök.

Recept: Tomas Riklund

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen