Recept 18 augusti 2020
Pizza Bianca på Västerbottensvis
Tillsammans med löjrom, underbart god ostkräm och väldoftande dill blir denna pizza Bianca på västerbottensvis en garanterad succé.
Pizza Bianca är en vit pizza utan tomatsås. När ostmästaren Thomas Rudins tillagar sitt superrecept blir det succé varje gång.
Läs också: Så gör du äkta pitepalt
Pizza Bianca på västerbottensvis
Skriv ut
Ingredienser
- Deg
- (Det går såklart lika bra med färdig deg. Hoppa bara över detta moment i så fall.)
- 15 g färsk jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 2 tsk strösocker
- 1 tsk flingsalt
- 2 msk olivolja
- 6 dl durumvete
- 5 dl vetemjöl special
- Ostkräm
- 2 1/2 dl crème fraiche eller mascarponeost
- 2 dl Västerbottensost, riven
- 3 msk olivolja
- Salt
- Svartpeppar
- Topping
- 150 g löjrom (stenbitsrom går också bra)
- 1 rödlök, finhackad
- 1 dl dill
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl Västerbottensost®, riven
- 1/2 citron, finrivet skal
- 4 msk kapris
Gör så här
- Smula jästen i en bunke och lös upp i ljummet vattnet. Rör ner socker, flingsalt och olivolja.
- Tillsätt durumvete och vetemjöl lite i taget och knåda degen tills den är elastisk, i maskin eller för hand.
- Strö över lite vetemjöl och jäs degen under bakduk till dubbel storlek i cirka 45 minuter.
- Dela degen i fyra och kavla ut tunt på ett mjölat bakbord.
- Rör ihop ostkrämen och bred ett jämnt lager över pizzabottnarna. Ringla över olivolja, strö på salt och peppra.
- Grädda pizzan i mitten av ugnen, 250 grader i cirka 5 minuter. Ta ut pizzan och toppa med löjrom, rödlök, dill, crème fraiche, kapris och smulad Västerbottensost. Riv till sist över lite citronskal.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.