Recept 2 maj 2022
Perfekt recept på pizzadeg
Ett bra recept på bra pizzadeg, det behöver alla! Smart nog kan du göra en rejäl sats med deg och frysa in den - sedan kan du tina den i kylen och använda den när du vill. Det här receptet är gjort av Tove Nilsson som också bjuder på härliga toppingar på pizzan.
Receptet kommer från Tove Nilssons bok Ägg, recept och teknik – en bok som ger dig allt du behöver veta om ägg. Äggstra bra så klart!
Tips!
Det går bra att frysa pizzadeg. Forma degen till runda bullar, plasta dem och frys in. Ta sedan ut degbullarna ur frysen minst 8 timmar innan de ska användas och låt tina i kylen. Efter det får de jäsa i rumstemperatur i ungefär 2 timmar. Sedan är det bara att baka ut och toppa!
Pizzadeg
Skriv ut
Ingredienser (för deg till 8 små eller 4 normalstora pizzor):
- 1/4 pkt jäst
- 4 dl vatten
- 1 msk olivolja
- 8 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Smula sönder jästen i en bunke. Rör ihop med vattnet.
- Arbeta in mjölet till en smidig deg. Arbeta in saltet mot slutet.
- Smörj en bunke med olja. Lägg i degen och täck med plastfilm. Låt jäsa över natten i rumstemperatur.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 8 bitar (varje bit ska ungefär väga 100 g). Baka ut så många bitar du behöver och frys in resten.
- Receptskaparen Tove Nilsson tipsar!
- Målet är att få upp värmen rejält i ugnen så att degen snabbt blir krispig och bubblar upp med toppingen. Har du ingen pizzasten, som annars är en smart investering, kan du hetta upp en plåt i ugnen och föra över den ogräddade pizzan på den heta plåten. Resultatet blir en frasig botten. Allra bäst blir degen om den kalljäser och bakas ut dagen efter.
- Frys in
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.