Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 maj

Perfekt recept på pizzadeg

Ett bra recept på bra pizzadeg, det behöver alla! Smart nog kan du göra en rejäl sats med deg och frysa in den - sedan kan du tina den i kylen och använda den när du vill. Det här receptet är gjort av Tove Nilsson som också bjuder på härliga toppingar på pizzan.

 Perfekt recept på pizzadeg. Och nej, du behöver inte kavla degen om du inte vill...
Perfekt recept på pizzadeg. Och nej, du behöver inte kavla degen om du inte vill... FOTO: Istock

Receptet kommer från Tove Nilssons bok Ägg, recept och teknik – en bok som ger dig allt du behöver veta om ägg. Äggstra bra så klart!

Tips!

Det går bra att frysa pizzadeg. Forma degen till runda bullar, plasta dem och frys in. Ta sedan ut degbullarna ur frysen minst 8 timmar innan de ska användas och låt tina i kylen. Efter det får de jäsa i rumstemperatur i ungefär 2 timmar. Sedan är det bara att baka ut och toppa!

Pizzadeg

Skriv ut

Ingredienser (för deg till 8 små eller 4 normalstora pizzor):

  • 1/4 pkt jäst
  • 4 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 8 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Smula sönder jästen i en bunke. Rör ihop med vattnet.
  2. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Arbeta in saltet mot slutet.
  3. Smörj en bunke med olja. Lägg i degen och täck med plastfilm. Låt jäsa över natten i rumstemperatur.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 8 bitar (varje bit ska ungefär väga 100 g). Baka ut så många bitar du behöver och frys in resten.
  5. Receptskaparen Tove Nilsson tipsar!
  6. Målet är att få upp värmen rejält i ugnen så att degen snabbt blir krispig och bubblar upp med toppingen. Har du ingen pizzasten, som annars är en smart investering, kan du hetta upp en plåt i ugnen och föra över den ogräddade pizzan på den heta plåten. Resultatet blir en frasig botten. Allra bäst blir degen om den kalljäser och bakas ut dagen efter.
  7. Frys in

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen