Recept 5 augusti 2019
Plommonpaj
Plommonpaj är en given fikafavorit i skördetider. Baka och bjud släkt och vänner redan i dag!
När det dräller av plommon på backen gäller det att ta vara på de underbart goda frukterna. Denna paj är perfekt för just detta ändamål.
Servera pajen med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde.
Läs också: Plommonmarmelad med kanel och stjärnanis
Plommonpaj
Skriv ut
Ingredienser:
- Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 2 msk vatten
- Fyllning
- 150 g skalad sötmandel, mald
- 1,5 dl strösocker
- 2 ägg
- 3 dl crème fraiche
- en halv citron, skalet av
- 1 l färska plommon
- florsocker
Gör så här:
- Knåda smör, mjöl, socker och vatten till en slät deg.
- Tryck ut degen i en pajform, ca 20 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel och ställ in i kylskåp i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Rör samman mandel, socker, ägg, crème fraiche och citronskal till fyllningen.
- Ta ut pajskalet ur kylen och häll i fyllningen.
- Halvera plommonen och ta bort kärnorna. Tryck ned plommonhalvorna i pajsmeten.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
- Pudra pajen med florsocker och servera den ljummen eller kall.