Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 oktober 2018

Porterbrässerat högrev med syrad spetskål och lagrad svensk ost

Porterbrässerat högrev med syrad spetskål och lagrad ost är en förfinad variant av Årets kock-vinnaren David Lundqvists ”skämsmat”.

 En förfinad variant av Årets kock-vinnaren David Lundqvists ”skämsmat”.
En förfinad variant av Årets kock-vinnaren David Lundqvists ”skämsmat”. FOTO: Istock/Årets kock

Vad är då David Lundqvist egentliga ”skämsmat”? Jo, en blandning av köttfärs, tacokryddmix, ananassalsa, riven ful-ost och burkmajs.

Vi håller med om att den dragna högreven serverad i en varm i tortilla med spetskål i botten och riven svensk ost såsom Wrångebäcksost eller Kvibille cheddar på toppen, är en verklig uppgradering.

Läs också: Så blev konserv-Sverige ett mästerkocksland

Porterbrässerat högrev med syrad spetskål och lagrad svensk ost

Skriv ut

Ingredienser: (4 portioner)

  • Högrevet
  • 800 g svensk högrev – putsat
  • 1 st gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, riven/finhackad 1⁄2 röd chili, urkärnad och finhackad
  • 200 g rotselleri, skalad och grovt riven
  • 0,5 l Porter
  • 1 l oxbuljong
  • 50 g brun farin
  • 60 g smör
  • 30 g rapsolja
  • salt och svartpeppar citronjuice
  • Syrad spetskål
  • 1 st spetskålshuvud – roten borttagen och finstrimlad
  • 15 g olivolja
  • salt och peppar
  • 15 g ättika
  • 30 g strösocker
  • 60 g vatten
  • 10 g kruspersilja – sköljd och finhackad

Gör så här:

  1. Skär köttet i 2×2 cm kuber.
  2. Bryn köttet i het djup panna med lock med rapsolja som stekfett, salta och peppra.
  3. Avsluta stekningen med smöret tills det bryns.
  4. Tillsätt lök, vitlök, rotselleri och chili. Stek tills löken börjat mjukna. Tillsätt porter, buljong och farin. Sjud på medelvärme under lock i ca 1,5 tim (30 min i tryckkokare) tills köttet faller isär.
  5. Lyft köttet och sila buljongen, reducera sedan buljongen till hälften. Dra sönder köttet och smaka av med buljong, salt, peppar och citronjuice.
  6. Koka upp ättika, socker och vatten till en 1-2-3-lag. Dressa den finstrimlade kålen med olivoljan och ättikslagen (efter smak).
  7. Smaka upp med salt och peppar.
  8. Vänd ner persilja precis innan servering.
  9. Servering
  10. Servera den ”dragna” högreven varm i tortilla eller pitabröd med spetskålen i botten.
  11. Toppa rikligt med riven svensk ost såsom Wrångebäcksost eller Almenäs Tegel – Kvibille cheddar fungerar alldeles utmärkt.
  12. Kryddkrasse får gärna toppa för den som gillar örter på toppen.
  13. Till serveras en kall öl – förslagsvis en Porter, Lager eller Pilsner.

Recept: David Lundqvist & Melleruds

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen