Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 13 mars 2019

Krämig potatisgratäng

Potatisgratäng är enkel men lyxig festmat till många gäster. Här är bästa receptet!

 Potatisgratäng ska vara krämig och täckas av en smakrik riven ost.
Potatisgratäng ska vara krämig och täckas av en smakrik riven ost. FOTO: Istock

Potatisgratäng är en garanterad succé till middagsbjudningen. Den är dessutom superenkel enkel att lyckas med.

Servera gärna ihop med en god köttbit eller vegetariska biffar.

Läs också: Vegetariska morotsbiffar med halloumi

Potatisgratäng

Skriv ut

Ingredienser: (4-6 portioner)

  • 600 g potatis
  • 1 gul lök
  • 3,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1-2 klyftor vitlök
  • salt, peppar
  • 1-2 dl riven ost

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Blanda grädde och mjölk i en stor bytta med hackad eller riven vitlök. Krydda med salt och peppar.
  3. Skala och skiva potatis och lök i tunna skivor. Använd gärna mandolin.
  4. Lägg ett lager potatis i botten av en ugnsfast form och strö på lök. Häll över några skedar av gräddblandningen. Fortsätt lager på lager tills ingredienserna tar slut. Strö över osten.
  5. Täck med folie och grädda i två timmar. Potatisgratängen är färdig när potatisen mjuknat.
  6. Ta bort folien och grädda i ytterligare 15 minuter på högre värme för en härligt gratinerad yta.

Recept: Hanna Lindberg

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen