Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 4 mars

Potatissoppa med purjolök och chips

Potatissoppa är gott och chips är gott - vad blir då soppa och chips? Jättegott så klart! Chipsen är verkligen pricken över i när det gäller denna goda soppa - testa själv så får du se!

 God potatissoppa blir jättegod med chips därtill. Goda smaker med "crunch".
God potatissoppa blir jättegod med chips därtill. Goda smaker med "crunch". FOTO: Sara Vitale

Kocken bakom detta recept är Stephanie Verstift som driver köket på Mundekulla i Småland – ett retreatcenter sätter maten högt. Hennes recept på potatissoppa är riktigt gott. Receptet kommer från kokboken Mundekullas gröna kök.

Och missa inte Stephanies serveringstips – soppan passar utmärkt tillsammans med en fräsch sallad på huvudsallat, cornichoner, gurka, kapris och inlagda senapsfrön eller silverlök. Tillför protein med hjälp av svarta linser, gröna ärtor eller fröbröd med hasselnötter.

Tyckte du om det här receptet? Prenumerera på Land

Potatissoppa med purjolök

Skriv ut

Ingredienser (4 portioner):

  • 500 g potatis
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 liter vatten
  • 1/2 tsk malen vitpeppar
  • 1 1/2 dl kokos- eller havregrädde (om du hellre vill ha vanlig grädde går det också bra)
  • 1 stor purjolök, skuren i tjocka skivor
  • en näve färsk körvel
  • dill eller dragon
  • fint havssalt
  • nymalen svartpeppar
  • olivolja
  • röd oxalis, till garnering (om du vill)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skrubba potatisen noga. Skala den i långa remsor. Samla ihop potatisskalen och torka dem med hushållspapper. Lägg skalen i en skål och vänd runt dem i en liten skvätt olivolja och en nypa salt. Bred ut potatisskalen på en plåt och rosta dem i 10–20 minuter tills de är gyllenbruna och knapriga.
  3. OBS! Det är viktigt att breda ut dem ordentligt i ett lager, annars blir de mjuka. Och håll ett öga på dem – de kan lätt brännas vid när de väl är klara.
  4. Skär sedan potatisen i munsbitar.
  5. Stek löken i en skvätt olivolja i en soppkastrull på medelvärme. Tillsätt pressad vitlök när löken börjar få färg och rör om noga. Stek i 1–2 minuter och rör ner senapen.
  6. Tillsätt 1 liter vatten, potatisbitar och lite salt, och koka upp. Koka i 20–30 minuter eller tills potatisen är genomkokt. Tillsätt grädde och mixa soppan slät med en stavmixer. Späd med mer vatten om du vill ha tunnare soppa. Smaka av med salt och vitpeppar och kanske lite mer senap.
  7. Garnering: Fräs purjolöksskivorna i en skvätt olivolja på medelvärme. Krydda med lite salt. Purjolöken ska bli mjuk och behålla sin gröna färg.
  8. Hacka örterna men spara några kvistar till garnering. Rör ner hackade örter och hälften av den stekta purjo- löken i soppan strax före servering. Fördela soppan i skålar och garnera med potatisskalschips, stekt purjolök, färska örtkvistar, oxalis, en skvätt olivolja och nymalen svartpeppar.

Recept: Stephanie Verstift Foto: Sara Vitae

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen