Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 23 juni

Prästostpaj med gravad lax och spenat

I år hamnar den gravade laxen i en paj tillsammans med smörsvängd spenat och purjolök. Mums!

 Prästostpaj med gravad lax, och spenat, finfina smaker ihop.
Prästostpaj med gravad lax, och spenat, finfina smaker ihop. FOTO: Ove Lindfors

Svenska smaker i en underbart god paj. Perfekt att ställa fram på buffébordet. Laga och njut av Lands Caroline Hofbergs härliga recept.

Läs också: Jordgubbsmoussetårta till midsommar

  • Prästostpaj med gravad lax och spenat

    Skriv ut

    Ingredienser (8 bitar)

    • Deg:
    • 3 dl siktat dinkelmjöl
    • 2 krm salt
    • 125 g kallt smör
    • 1–2 msk kallt vatten
    • Fyllning:
    • 1/2 strimlad purjolök
    • Smör
    • 150 g babyspenat
    • 1 dl hackad dill
    • 3 dl grovriven lagrad prästost
    • 200 g gravad lax i skivor
    • 3 ägg
    • 2 dl vispgrädde
    • 1 dl mjölk
    • 3/4 tsk salt
    • 1 krm peppar

    Gör så här

    1. Arbeta snabbt ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i en plastpåse 30–60 minuter.
    2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.
    3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
    4. Mjukstek purjolöken en liten stund i smör. Tillsätt spenaten och fräs runt tills den sjunker ihop. Ta från värmen och blanda i dill.
    5. Varva spenatfräs, ost och laxskivor i pajskalet. Avsluta med ost. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen.
    6. Grädda pajen i mitten av ugnen 35–40 minuter.

    Recept Caroline Hofberg

    Relaterade artiklar

    Kommentarer

    Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

    Läs mer om

    Populära ämnen på Land.se

    Lands Nyhetsbrev

    Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

    Missa inga nyheter
    Gratis

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


    Läs artiklar i säsong

    Till toppen