Recept 23 juni 2021
Prästostpaj med gravad lax och spenat
I år hamnar den gravade laxen i en paj tillsammans med smörsvängd spenat och purjolök. Mums!
Svenska smaker i en underbart god paj. Perfekt att ställa fram på buffébordet. Laga och njut av Lands Caroline Hofbergs härliga recept.
Läs också: Jordgubbsmoussetårta till midsommar
Prästostpaj med gravad lax och spenat
Skriv ut
Ingredienser (8 bitar)
- Deg:
- 3 dl siktat dinkelmjöl
- 2 krm salt
- 125 g kallt smör
- 1–2 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 1/2 strimlad purjolök
- Smör
- 150 g babyspenat
- 1 dl hackad dill
- 3 dl grovriven lagrad prästost
- 200 g gravad lax i skivor
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 3/4 tsk salt
- 1 krm peppar
Gör så här
- Arbeta snabbt ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen i en plastpåse 30–60 minuter.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som mäter 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen minst 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
- Mjukstek purjolöken en liten stund i smör. Tillsätt spenaten och fräs runt tills den sjunker ihop. Ta från värmen och blanda i dill.
- Varva spenatfräs, ost och laxskivor i pajskalet. Avsluta med ost. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen 35–40 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.