Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 2 oktober 2018

Prästostpaj med karamelliserad lök

En smaskig lök– och ostpaj med dillfrö som passar bra ihop med allt på buffébordet.

 En paj räcker till många.
En paj räcker till många. FOTO: Ove Lindfors

Genom att steka löken under lång tid på svag värme får man fram en mjuk och söt smak. En liten gnutta socker ger en extra god karamellisering. Pajdegen består av dinkelmjöl och fyllningen får smak av lagrad prästost.

Passar fint till buffén eller den lite lyxigare lunchlådan.

Läs också: Frittata med smakrik ost och ett glas vitt

Prästostpaj med karamelliserad lök

Skriv ut

Ingredienser: (8 bitar)

  • Deg
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 125 g kallt smör
  • 1–2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 4 gula lökar
  • 50 g smör
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk dillfrö
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk, 3 procent
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl riven lagrad prästost
  • ¾ tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Gör så här:

  1. Mixa snabbt mjöl, salt och smör i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Vira in degen i plast och låt vila i kylen cirka 30 minuter.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila i kylen cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
  4. Fyllning: Skala och skiva löken tunt. Smält smöret och stek löken sakta på svag värme i cirka 30 minuter. Rör då och då. Löken ska bli helt genomskinlig och mjuk.
  5. Tillsätt socker och dillfrö. Fortsätt steka ytterligare 30 minuter. Låt svalna.
  6. Fördela lök och ost i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över pajen.
  7. Grädda i mitten av ugnen 35–40 minuter. Garnera med örter.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen