Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 10 december 2021

Purjolöksjansson med enbär och dill

En speciell Jansson som får smak från enbär och dill som garanterat lyfter julmaten ytterligare ett snäpp. Purjolöken bidrar med en nyanserad sötma som gör susen i det här receptet som skapats av Lands matkreatör Caroline Hofberg. Stor njutning!

FOTO: Ove Lindfors

Smaken av enbär är omisskännlig och väldigt fint harmonierad med dillen. En riktig pang-jansson helt enkelt!

Purjolöksjansson med enbär och dill

Skriv ut

Ingredienser (8 bufféportioner)

  • 400–500 g purjolök
  • smör
  • 12 stötta enbär
  • 1 kg potatis av mjölig sort
  • 1 ask ansjovisfiléer, 125 g (även spadet)
  • 3 dl hackad dill
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk, 3 %
  • 3 msk ströbröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och strimla purjolöken. Mjukstek den sakta i smör, cirka 15 minuter.
  2. Blanda i enbär mot slutet.
  3. Skala potatisen och skär i tunna strimlor.
  4. Varva potatis, purjolök, ansjovisfiléer och dill i en smord ugnsfast form.
  5. Börja och avsluta med ett lager potatis.
  6. Häll på grädde och mjölk. Droppa över 2–3 msk av ansjovisspadet. Strö över ströbröd och klicka på 3 msk smör.
  7. Grädda i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk och gratängen har fin färg, cirka 50 minuter.

Recept Caroline Hofberg, foto Ove Lindfors.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen