Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 15 augusti 2017

Rabarberkaka med sockerkakssmet

Urgod, snygg och spännande att göra. Den här rabarberkakan på sockerkakssmet gräddas upp och ner i ugnen.

 Rabarberkaka upp-och-ner. Foto: Katarina Ekeström
Rabarberkaka upp-och-ner. Foto: Katarina Ekeström

Receptet kommer från Lands bloggare Katarina Ekeström, Här berättar hon hur du gör, steg för steg. Läs också: Rabarbermazarin – en riktig drömkaka

Rabarberkaka

Skriv ut

Ingredienser

  • Sockerkakssmet
  • 50 g smör
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • ½ msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • Rabarberfyllning
  • 4-6 stjälkar rabarber, antal beroende på stjälkarnas storlek
  • ½ dl socker
  • 40 g smör

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll i grädden och ställ åt sidan.
  2. Knäck äggen i en skål och vispa dem tillsammans med socker och vaniljsocker. Det ska bli vitt och fluffigt. Häll på det smälta smöret.
  3. Blanda mjöl med bakpulver och rör ner det i äggsmeten. Man kan sikta ner mjölet för att gardera sig mot klumpar, men det är lite överkurs.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att skära rabarber. De ska halveras på längden. Tanken är att de ska ligga i ett lager och täcka botten på en stekpanna. Skär i bitar så att du kan lägga dem i ett mönster. Den snygga sidan ska ligga ner eftersom den sedan blir upp.
  5. Ta fram en panna där skaftet klarar ugnsvärme. Lägg sockret i pannan och när det börjar smälta lägger du i smöret. Vakta, det ska smälta och bli karamelligt utan att brännas. Lägg rabarbern i pannan. Var noggrann. Mönstret du lägger nu blir sedan kakans snyggyta.
  6. Ta pannan från värmen och häll över smeten. Sätt in i ugnen och grädda ca 15 minuter. Håll koll på ytan som kanske måste skyddas med folie eller en plåt. Eventuellt får du sänka värmen något under tiden. Testa kakan med en sticka. Rabarbern ska vara helt mjuk och sockerkakssmeten inte kladdig.
  7. Ta ut kakan. Lossa kanterna försiktigt med en kniv om de fastnat. Och nu kommer det spännande vändmomentet. Mitt tips är. Tänk innan och var försiktig.
  8. Jag lägger en tallrik över pannan, sätter rejäla grytvantar på händerna och lägger till sist en handduk över tallriken. Ta ett rejält, fast tag om alltihop och vänd bestämt på pannan. Ställ ner och lyft försiktigt bort pannan. Tadaa!
  9. Servera med vaniljglass eller en klick grädde.

Recept: Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen