Recept 1 juni 2022
Rabarberkompott med nötig havrefras
Syrlig och söt. Mjuk och knaprig. Den här efterrätten har allt man kan önska.
KAMPANJ:Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se
Lands Katarina Ekeström bjuder på ett riktigt somrigt recept på rabarberkompott med havrefas.
Läs också: Baconlindad lax i hollandaise
Rabarberkompott med nötig havrefras
Skriv ut
Ingredienser (4 personer)
- 350 g rabarberstjälkar
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
- 1 msk koncentrerad fläder- eller jordgubbssaft (kan uteslutas)
- ½ citron
- Nötig havrefras:
- 1 dl hasselnötter
- 40 g smör
- ¾ dl socker
- 2 dl havregryn
- Tillbehör:
- lättvispad grädde
Gör så här
- Skala rabarbern om stjälkarna är grova. Skär dem i ett par centimeter stora bitar. Lägg i tjockbottnad kastrull tillsammans med vatten, socker, koncentrerad saft och saften från pressad citron.
- Låt puttra på svag värme tills rabarbern är mjuk cirka 15 minuter. Rör inte i kastrullen utan försök behålla rabarberbitarna hela.
- Grovhacka nötterna. Smält smör i en stekpanna och strö över sockret som ska smälta på medelvärme innan nötter och havregryn rörs i.
- Rör runt i pannan och ta från värmen så fort blandningen börjar ta färg. Häll upp på fat för att svalna.
- Servera rabarberkompotten ljummen eller sval. Strö över det nötiga havrefraset och lägg på en klick grädde.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.