Recept 26 september 2018
Rådjursfilé provencale med vitlökssmör
Provencale är en vitlöksdoftande 1980-talsfavorit i repris fast nu med rådjursfilé. Klassikern serveras här med tomatsallad och ugnsrostad potatis.
Jaktsäsongen är i gång och för den som kommit över stora partier kött går det bra att frysa in rådjurskött i upp till tre år. Men redan nu kan du laga denna middag med ugnsstekt filé och krispiga potatiskvartar.
Läs också: Hemlagat kryddsmör med grillsmak av purjo
Rådjursfilé provencale
Skriv ut
Ingredienser (4 personer):
- 600 g rådjursfilé
- Vitlökssmör
- 150 g smör
- 3 vitlöksklyftor
- 1 msk finhackad persilja
- Tomatsallad
- 5 tomater, tärnade
- 1 rödlök, fint skivad
- 2 msk olivolja
- 1 msk vinäger
- 1/2 tsk salt
- svartpeppar
- Ugnsrostad potatis
- 900 g potatis, skuren i kvartar
- salt
Gör så här:
- Lägg fram smöret. Sätt ugnen på 175 grader och lägg in vitlöksklyftorna med skalet på. Efter 10 minuter är de mjuka. Ta ut och låt dem svalna.
- Tryck de mjuka vitlöksklyftorna ur skalet och blanda dem med smöret och persiljan. Forma till en rulle och lägg in i papper eller plastfolie. Kyl.
- Lägg tomater och rödlök i en skål, häll på olja, vinäger, salt och svartpeppar innan du blandar varsamt.
- Lägg potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta och blanda. Ställ in i ugnen. Potatisen är klar när den fått fin färg och är mjuk efter cirka 20 minuter.
- Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Potatisen kan stå kvar.
- Hetta upp en blandning av olja och smör i en stekpanna. Salta och peppra den väl putsade filén innan den steks till fin färg i pannan.
- Sätt en termometer mitt i filén. Lägg in i ugnen en kort stund tills termometern visar 57 grader.
- Ta ut filén och låt den vila innan köttet skärs upp och serveras med potatis, tomatsallad och vitlökssmör.