Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 26 september 2018

Rådjursstek med grön örtolja

En saftig viltstek som skivas tunt och serveras med ugnsrostade grönsaker och en illande grön, väldoftande örtolja.

 Rådjurskött har tunna, fina fibrer och tillagas bäst på lite högre temperaturer under kortare tid.
Rådjurskött har tunna, fina fibrer och tillagas bäst på lite högre temperaturer under kortare tid. FOTO: Katarina Ekeström

Stek görs bäst av styckdelar från rådjurets baklår. I det här receptet behövs 600 gram benfri stek. Är det ett litet rådjur kan hela låret användas.

Läs också: Kålpudding på viltfärs

Rådjursstek

Skriv ut

Ingredienser: (4 personer)

  • 600 g benfri rådjursstek
  • Örtolja
  • 1 dl grovhackad persilja
  • 2 msk repade blad av rosmarin och timjan
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1-1 1/2 dl rapsolja
  • 1 msk pressad citron
  • salt
  • Ugnsgrönsaker
  • 1 knippa rödlök i klyftor
  • 2 gula paprikor i bitar
  • 12 små kokta potatisar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Salta, peppra och stek köttet runt om så att det får en fin brynt yta.
  2. Lägg steken i en form och sätt en stektermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Ta ut steken när kärntemperaturen nått 57 grader. Låt köttet vila.
  3. Mixa persilja, rosmarin, timjan och vitlök. Värm oljan till 50 grader och mixa i den. Smaka av med citron och salt.
  4. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Blanda lök, paprika och potatis med lite olja. Salta och ugnsrosta dem i cirka 15 minuter tills allt fått fin färg.
  5. Skiva köttet mycket tunt och lägg upp på fat tillsammans med grönsaker och potatis. Ringla oljan över.

Recept: Katarina Ekeström

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen