Recept 26 september 2018
Rådjursstek med grön örtolja
En saftig viltstek som skivas tunt och serveras med ugnsrostade grönsaker och en illande grön, väldoftande örtolja.
Stek görs bäst av styckdelar från rådjurets baklår. I det här receptet behövs 600 gram benfri stek. Är det ett litet rådjur kan hela låret användas.
Läs också: Kålpudding på viltfärs
Rådjursstek
Skriv ut
Ingredienser: (4 personer)
- 600 g benfri rådjursstek
- Örtolja
- 1 dl grovhackad persilja
- 2 msk repade blad av rosmarin och timjan
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1-1 1/2 dl rapsolja
- 1 msk pressad citron
- salt
- Ugnsgrönsaker
- 1 knippa rödlök i klyftor
- 2 gula paprikor i bitar
- 12 små kokta potatisar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader. Salta, peppra och stek köttet runt om så att det får en fin brynt yta.
- Lägg steken i en form och sätt en stektermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen. Ta ut steken när kärntemperaturen nått 57 grader. Låt köttet vila.
- Mixa persilja, rosmarin, timjan och vitlök. Värm oljan till 50 grader och mixa i den. Smaka av med citron och salt.
- Höj ugnsvärmen till 225 grader. Blanda lök, paprika och potatis med lite olja. Salta och ugnsrosta dem i cirka 15 minuter tills allt fått fin färg.
- Skiva köttet mycket tunt och lägg upp på fat tillsammans med grönsaker och potatis. Ringla oljan över.