Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 18 mars 2019

Knapriga rågrutor

Baka knapriga rågrutor som passar bra till det mesta på påskbordet.

 Rågrutor med anisfrön, solroskärnor och pumpakärnor är gott till mycket.
Rågrutor med anisfrön, solroskärnor och pumpakärnor är gott till mycket. FOTO: Ove Lindfors

Om du känner dig lite extra pysslig i påsk kan du baka eget knäckebröd.

Rågrutorna är goda med smör och stark ost, eller diverse röror till exempel skagenröra.

Läs också: Klassisk skagenröra på räkor och majonnäs

Rågrutor

Skriv ut

Ingredienser: (40 stycken)

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 tsk flytande honung
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk anisfrön
  • ca 4 ½ dl finmalet rågmjöl
  • 1 ¼ dl pumpakärnor
  • 1 ¼ dl solroskärnor
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt honung, olja, salt och anis. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop till en smidig deg. Ta hellre en mindre mängd mjöl och knåda in resten för hand, så att degen inte blir alltför kompakt.
  3. Ta upp degen på mjölat bord och knåda in kärnorna, och eventuellt resterande mängd mjöl.
  4. Dela degen i 4 bitar. Kavla ut till så tunna kakor som möjligt. Tänk på att kavla degen tunt även i mitten.
  5. Rulla upp brödkakorna på kaveln och flytta över på bakpappersklädda plåtar.
  6. Nagga med en brödnagg eller gaffel. Sporra eller skär ut bitar av valfri storlek. Strö över lite flingsalt och tryck till det försiktigt.
  7. Grädda rutorna i mitten av ugnen tills de börjar mörkna i kanten, cirka 8 minuter. Låt kallna på galler utan duk.

Recept: Caroline Hofberg

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen