Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 juni 2018

Rårörd rabarbersaft: Så gör du ljuvligaste sommardrycken

Ta vara på skörden och gör rabarbersaft. Smakar fantastiskt och går utmärkt att frysa in.

 Sommarens godaste dryck – rabarbersaft!
Sommarens godaste dryck – rabarbersaft! FOTO: TT / Istock

Tänk på att aldrig använda en aluminiumkastrull när du gör rabarbersaft. Rabarber innehåller nämligen oxalsyra. När rabarbern kommer i kontakt med aluminium frigörs aluminium från kastrullen.

Tänk också på att hålla ett öga på blandningen under de två dagar den står till sig. Blandningen behöver stå riktigt svalt för att inte hinna mögla innan den är klar. Upptäcker du mögel är det dessvärre bara att slänga hela satsen.

Receptet kommer från boken Från grunden med systrarna Eisenman.

Läs också: Så gör du egen rallarrossaft

Systrarnas rabarbersaft

Skriv ut

Ingredienser (cirka 3 ½ liter)

  • 3 kg rabarber
  • 4 citroner
  • 3 liter kallt vatten
  • 30 gram citronsyra
  • cirka 5 dl strösocker per liter avrunnen saft

Gör så här

  1. Skölj, ansa och hacka rabarbern i bitar. Skölj citronerna noga och skär dem i skivor.
  2. Blanda rabarber, citron, vatten och citronsyra i en stor bunke och ställ svalt. Låt blandningen stå och dra i två dygn.
  3. Rör om då och då.
  4. Sila av saften från rabarbern och citronskivorna.
  5. Mät vätskan och räkna fram mängden socker. (cirka 5 dl strösocker per liter avrunnen saft)
  6. Blanda ner sockret i vätskan och rör tills det har löst sig. Detta brukar ta en stund.
  7. Häll upp saften på väl rengjorda glasflaskor. Förslut och förvara svalt. Saften håller i cirka 2 veckor i kylskåp.

Lisa och Monica Eisenman

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen