Recept 1 juni 2018
Rårörd rabarbersaft: Så gör du ljuvligaste sommardrycken
Ta vara på skörden och gör rabarbersaft. Smakar fantastiskt och går utmärkt att frysa in.
Tänk på att aldrig använda en aluminiumkastrull när du gör rabarbersaft. Rabarber innehåller nämligen oxalsyra. När rabarbern kommer i kontakt med aluminium frigörs aluminium från kastrullen.
Tänk också på att hålla ett öga på blandningen under de två dagar den står till sig. Blandningen behöver stå riktigt svalt för att inte hinna mögla innan den är klar. Upptäcker du mögel är det dessvärre bara att slänga hela satsen.
Receptet kommer från boken Från grunden med systrarna Eisenman.
Läs också: Så gör du egen rallarrossaft
Systrarnas rabarbersaft
Skriv ut
Ingredienser (cirka 3 ½ liter)
- 3 kg rabarber
- 4 citroner
- 3 liter kallt vatten
- 30 gram citronsyra
- cirka 5 dl strösocker per liter avrunnen saft
Gör så här
- Skölj, ansa och hacka rabarbern i bitar. Skölj citronerna noga och skär dem i skivor.
- Blanda rabarber, citron, vatten och citronsyra i en stor bunke och ställ svalt. Låt blandningen stå och dra i två dygn.
- Rör om då och då.
- Sila av saften från rabarbern och citronskivorna.
- Mät vätskan och räkna fram mängden socker. (cirka 5 dl strösocker per liter avrunnen saft)
- Blanda ner sockret i vätskan och rör tills det har löst sig. Detta brukar ta en stund.
- Häll upp saften på väl rengjorda glasflaskor. Förslut och förvara svalt. Saften håller i cirka 2 veckor i kylskåp.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.