Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 juni

Rårörd rabarbersaft: Så gör du ljuvligaste sommardrycken

Ta vara på skörden och gör rårörd rabarbersaft utan konserveringsmedel. Smakar fantastiskt och går utmärkt att frysa in.

Tänk på att aldrig använda en aluminiumkastrull när du gör rabarbersaft. Rabarber innehåller nämligen oxalsyra. När rabarbern kommer i kontakt med aluminium frigörs aluminium från kastrullen.

Tänk också på att hålla ett öga på blandningen under de två dagar den står till sig. Blandningen behöver stå riktigt svalt för att inte hinna mögla innan den är klar. Upptäcker du mögel är det dessvärre bara att slänga hela satsen.

Receptet kommer från boken Från grunden med systrarna Eisenman.

Läs också: Smörstekta rabarber – rekordgott på nolltidLäs också: Rabarbersylt med kardemumma – ljuvlig smak av sommar

Rårörd rabarbersaft

Ingredienser

  • Cirka 3 ½ liter
  • 3 kg rabarber
  • 4 citroner
  • 3 liter kallt vatten
  • 500 g (5,5 dl strösocker per liter avrunnen saft.

Gör så här

  1. Skölj, ansa och skär rabarbern i bitar. Rengör citronerna noggrant och skär dem sedan i skivor.
  2. Blanda rabarber, citron och vatten i en stor bunke.
  3. Låt blandningen stå övertäckt och svalt i 2 dygn. Rör om då och då och kolla så att det inte har bildats mögel.
  4. Häll upp massan i en saftsil och låt rinna av i cirka 30 minuter. Mät upp saften och beräkna mängden socker. Blanda saft och socker och rör tills sockret har lösts upp.
  5. Häll upp saften på väl rengjorda glasflaskor och förslut. Förvara i kylen, håller i cirka 1 vecka i kylen. Kan även frysas in.

Lisa och Monica Eisenman

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen