Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 augusti

Raspberry pudding cake

Vanvettigt god hallon- och chokladkaka. Smakar ljuvligt till kaffet eller som dessert. Mums!

 Drömgod kaka och dessert med en ljuvlig smakmix av hallon och choklad.
Drömgod kaka och dessert med en ljuvlig smakmix av hallon och choklad. FOTO: Charlotte Gewell

Detta recept kommer från Hallonboken av Ingar Nilsson och är ett av bokens favoritrecept. Den kan serveras både som kaka och dessert. Med ganache, en blandning av choklad och grädde, på toppen blir den extra festlig.

Läs också: Ljuvligt god Pinocchiotårta

Raspberry pudding cake

Skriv ut

Ingredienser

  • Kaka
  • 185 g fint vetemjöl (1 dl är cirka 60 g, så det blir cirka 3,8 dl)
  • 30 g kakaopulver (1 dl är cirka 40 g)
  • 250 g osaltat smör
  • (2 msk hallonlikör)
  • 95 g strösocker ( 1 dl är cirka 90 g)
  • 95 g muscovadosocker
  • 250 g mörk choklad av hög kvalitet
  • 185 ml svart kaffe
  • 185 ml vatten
  • 2 ägg
  • 250 g hallon
  • Ganache
  • 100 g vispgrädde
  • 100 g mörk choklad
  • Till garnering
  • 250 g hallon

Gör så här

  1. Smöra en rund kakform med löstagbar kant och klä botten med bakplåtspapper.
  2. Blanda vetemjölet och kakaopulvret i en bunke.
  3. Lägg smör, eventuellt hallonlikör, strö- och muscovadosocker, choklad, kaffe och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm på låg värme under omrörning tills allt har smält till en tjock, glansig smet.
  4. Häll smeten i mjölblandningen och blanda väl. Vispa i äggen.
  5. Sätt ugnen på 180 grader. Häll smet i formen cirka 2 centimeter upp på kanten och lägg i hallonen. Häll i resten av smeten. Tryck ner hallonen om de flyter upp.
  6. Baka i ugnen i 40–45 minuter. När kakan är färdig kommer den att vara fast och lite sprucken på toppen men mjuk inuti. Låt svalna i formen i 15 minuter. Stjälp upp på galler och låt svalna helt.
  7. Värm vispgrädden till ganachen till kokpunkten. Bryt sönder chokladen i en bunke och häll vispgrädden över. Låt stå i 5 minuter och vispa därefter till en jämn smet. Häll ganachen över kakan och ställ kallt tills den stelnat något.
  8. Garnera kakan med hallon och låt stå i kylen tills ganachen stelnat helt.

Recept: Ingar Nilsson

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen