Recept 16 december 2021
Rimmad lax med citronmajonnäs på fänkålsbädd
Fänkål, lax och citronmajonnäs, det är inte illa! En infernaliskt god skapelse gjord av tidningen Lands receptmakare Katerina Ekeström och det är gott, lyxigt och nyttigt!
Egenrimmad lax är bland det godaste som finns och här får den verkligen skina tillsammans med andra godsaker, kombinationen är fantastisk!
Rimmad lax med citronmajonnäs på fänkålsbädd
Skriv ut
Ingredienser (6–8 personer):
- 1 kg laxfilé
- 4 msk salt
- 3 ½ msk socker
- Fänkålsbädd:
- 1 fänkål
- ½ citron, saften
- 1 msk rapsolja
- På toppen:
- ½ gurka
- fänkålsdill
- ärtskott
- smörgåskrasse
- 1 dl majonnäs
- ½ citron, saften
- eventuellt ½ tsk fänkålsfrö
Gör så här:
- Blanda socker och salt. Klappa i in blandningen runt filén. Låt stå i rumstemperatur 1 timma.
- Lägg filén i ett trångt kärl. Täck och ställ in i kylen. Vänd laxen några gånger under rimningstiden. Efter ett dygn är laxen klar. Ta ut, torka av och skiva lövtunt till servering.
- Ta tillvara fänkålens dill-liknande blast. Skiva fänkålen mycket tunt. Gärna på mandolin. Blanda fänkål med citronsaft och olja. Lägg upp på ett serveringsfat. Salta lätt.
- Halvera gurkan på längden. Skrapa ur kärnorna med en sked och tärna sedan gurkan mycket fint. Dela ärtskotten i mindre bitar. Skär nedre delen av stjälkarna smått.
- Lägg den skivade laxen över fänkålsbädden. Fördela gurktärningar, fänkålsdill, ärtskott och smörgåskrasse över laxen.
- Smaka av majonnäsen med citronsaft och klicka eller spritsa på den. Rosta hastigt fänkålsfröet i torr stekpanna och strö över ytan.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.