Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 24 mars

Rimmad torskrygg med senapssås

Rimmad torskrygg med spetskål och senapssås. Anna Billing bjuder på härligt recept på danskt kalasmat.

Anna Billing är en prisbelönt matskribent och kokboksförfattare med extra känsla för skånsk smaktradition.

Detta fina recept med danska rötter kommer från Anna Billings Min skånska kokbok.

Rätten passar bra att tillaga under vårvinterns skreisäsong eftersom skånsk torsk kan vara svårt att få tag på, tipsar Anna Billing.

 Detta är en enklare variant av dansk nyårstorsk. Nymald senap ger extra fin gul färg åt såsen.
Detta är en enklare variant av dansk nyårstorsk. Nymald senap ger extra fin gul färg åt såsen. FOTO: David Back

Läs också: Godaste lammfärsbiffarna

Rimmad torskrygg med spetskål och senapssås (Dansk kalasmat)

Skriv ut

Ingredienser (6 portioner)

  • 800 g torskrygg
  • 1 1/2 msk socker
  • 1 1/2 msk salt
  • 1 tsk pressad citron
  • 6 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 1 liten spetskål
  • salt
  • peppar
  • Senapssås
  • 5 dl fiskbuljong
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk skånsk senap
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar
  • en klick smör
  • Till servering
  • Citronklyftor
  • Mangoldskott
  • Kokt potatis

Gör så här

  1. Rör ut socker och salt i vattnet. Tillsätt citronsaft. Lägg i fisken och rimma den i en halvtimme. Sätt ugnen på 125 grader. Halvera spetskålen på längden och skär i 1 1/2 centimeter tjocka skivor. Ta bort rotstocken, men se till att kålen håller ihop. Bräsera kålen med en klick smör i pannan. Salta, peppra och slå på ett par skedar vatten. Lägg på lock och låt kålen mjukna på svag värme.
  2. Ta upp fisken i en smord ugnsfast form. Om skinnsidan är med ska den vara uppåt. Tillaga i mitten av ugnen i cirka en kvart. Skinnet ska gå att lossa.
  3. Medan fisken är i ugnen: Koka upp buljongen i en kastrull och häll över på kanna. Smält sedan smöret sakta i kastrullen och rör ut mjölet under kraftig vispning. Det ska inte ta färg. Vispa sedan i fiskbuljongen, lite i taget så att såsen blir jämn och fin. Vispa även i mjölken.
  4. Koka upp och sjud sedan såsen i minst 5 minuter. Späd med vatten vid behov. Smaka av såsen med senap och salt och krydda med vitpeppar. Blanka av såsen med en extra klick smör som vispas i innan servering.
  5. Servera med citronklyftor, mangold och kokt potatis.

Recept: Anna Billing

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen