Recept 16 december 2019
Frasiga fritters av överblivet ris
Frasiga, salta och fylliga. Gör frestande goda risfritters av kokt ris som blivit över.
Risfritters är en smart bot mot ett vanligt matsvinn hemma. Några deciliter kallt, kokt ris kan bli ett gott tillbehör till kryddig korv, bacon eller stekt eldost.
De små frasiga risbiffarna kan också bli en rätt i sig – lyxa till det med en god kall sås eller en kryddig tomatsalsa.
För att riset ska hålla sig är det viktigt att resterna kyls på en gång. Sedan har du 3-4 dagar på dig att förvandla riset till goda små biffar.
Läs också: 12 resträtter av potatis
Risfritters
Skriv ut
Ingredienser:
- 3 dl kokt kallt matris
- 1 ägg
- 2 msk vetemjöl
- 0,5 dl finhackade grönsaker, till exempel persilja, finriven morot, purjolök eller gul lök.
- Salt och peppar
- (Lite riven ost)
- Smör och matolja att steka i
Gör så här:
- Rör ihop alla ingredienserna. Riven ost gör risbiffarna fylligare men det är inget krav.
- Stek en testbiff. Justera kryddning och mängden mjöl om den inte håller ihop. Smör och matolja tillsammans blir perfekt att steka i. Det ger både smörsmak och het stektemperatur som ger fin stekyta.
- Stek alla fritters när du är nöjd. Servera genast eller packa ner i matlåda. De tål att värmas och kan till och med ätas kalla, som plockmat till lunch.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.