Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 5 september

Risgrynskaka från Mårbacka

Baka en klassisk kaka som försvunnit lite från receptböckerna - en risgrynskaka! Det här är ett recept som stammar från Selma Lagerlöfs tid men som moderniserats av kokboksförfattaren Sara Bodin Olsson. Klart värt att testa!

 Värmländsk mat
Värmländsk mat FOTO: Votum förlag

Det finns många liknande, samtida recept men den här blir något extra tack vare den syrliga lingongrädden som hör till. Mycket gott!

Receptet finns i boken Historisk värmländsk mat av Sara Bodin Olsson, boken ges ut på Votum förlag.

Läs också: Så gör du risgrynsgröt i ugn

Risgrynskaka från Mårbacka

Skriv ut

Ingredienser

  • Använder man moderna risgryn behöver man inte heller koka upp dem två gånger i förväg, utan kan röra ner dem direkt i mjölken.
  • 2 dl grötris
  • 1 liter mjölk
  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • ½ tsk salt
  • 3 msk grädde
  • 1 msk smör + lite extra till formen
  • Till serveringen: vispgrädde och lingonsylt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, placera gallret strax under mitten.
  2. Koka upp riset i mjölken och sänk värmen så att det nätt och jämnt sjuder. Låt sjuda 20 minuter, rör då och då så att mjölken inte bränns i botten.
  3. Ställ åt sidan, rör ner smöret så att det smälter och låt gröten svalna lite. Smörj en ugnsform, ca 25 cm i diameter, med smör.
  4. Vispa samman ägg, socker, grädde och salt. Rör ner äggsmeten i den ljumna gröten och blanda väl. Slå smeten i formen och grädda 50–60 minuter.
  5. Servera kakan nygräddad, ljummen eller kall, med vispad grädde blandad med lingonsylt.

Recept Sara Bodin Olsson Foto Foto: Fredrik Karlsson/SolstaFoto

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen