Recept 5 september
Risgrynskaka från Mårbacka
Baka en klassisk kaka som försvunnit lite från receptböckerna - en risgrynskaka! Det här är ett recept som stammar från Selma Lagerlöfs tid men som moderniserats av kokboksförfattaren Sara Bodin Olsson. Klart värt att testa!
Det finns många liknande, samtida recept men den här blir något extra tack vare den syrliga lingongrädden som hör till. Mycket gott!
Receptet finns i boken Historisk värmländsk mat av Sara Bodin Olsson, boken ges ut på Votum förlag.
Läs också: Så gör du risgrynsgröt i ugn
Risgrynskaka från Mårbacka
Skriv ut
Ingredienser
- Använder man moderna risgryn behöver man inte heller koka upp dem två gånger i förväg, utan kan röra ner dem direkt i mjölken.
- 2 dl grötris
- 1 liter mjölk
- 2 ägg
- 2 msk socker
- ½ tsk salt
- 3 msk grädde
- 1 msk smör + lite extra till formen
- Till serveringen: vispgrädde och lingonsylt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader, placera gallret strax under mitten.
- Koka upp riset i mjölken och sänk värmen så att det nätt och jämnt sjuder. Låt sjuda 20 minuter, rör då och då så att mjölken inte bränns i botten.
- Ställ åt sidan, rör ner smöret så att det smälter och låt gröten svalna lite. Smörj en ugnsform, ca 25 cm i diameter, med smör.
- Vispa samman ägg, socker, grädde och salt. Rör ner äggsmeten i den ljumna gröten och blanda väl. Slå smeten i formen och grädda 50–60 minuter.
- Servera kakan nygräddad, ljummen eller kall, med vispad grädde blandad med lingonsylt.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.