Recept 20 december 2017
Risgrynspannacotta med saffran – juligt gott!
Ris à la Malta och risgrynsgröt är favoriter sedan tidigare. Nu kommer risgrynspannacotttan! Här är receptet.
Julens variant av pannacotta görs på risgrynsgröt och saffran. Torkade fikon som kokas i glögg är ett gott och juligt tillbehör.
Här bjuder Lands matskribent Carolien Hofberg på receptet.
Läs också: Julbak – Lands bästa recept
Risgrynspannacotta med glöggkokta fikon
Skriv ut
Ingredienser
- 4 portioner
- Pannacotta
- 1 paket färdig risgrynsgröt, 500 g
- 4 msk florsocker
- 1 paket saffran (1/2 g)
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1 vaniljstång
- 2 gelatinblad
- Glöggkokta fikon
- 100 g torkade fikon
- skal av 1/2 apelsin
- 1 dl glögg
- 1 msk rörsocker
- 1 kanelstång
- 1 msk pressad apelsin
- 1 apelsin
- rostade mandelspån till garnering
Gör så här
- Pannacottan: Blanda risgrynsgröt, florsocker, saffran, yoghurt och vaniljfrön. Blötlägg gelatinet i kallt vatten cirka 5 minuter.
- Värm försiktigt cirka 1 dl av grötsmeten i en liten kastrull. Ta från värmen och blanda i gelatinbladen. Vänd ner gelatinblandningen i grötsmeten.
- Häll upp i glas eller portionsformar. Låt stelna i kylen minst 4 timmar.
- Fikonen: Skär bort skalfästet och skiva fikonen. Skala apelsinen med potatisskalare. Koka fikon, apelsinskal, glögg, socker och kanelstång cirka 10 minuter utan lock.
- Ta från värmen och blanda i apelsinsaft. Låt svalna.
- id servering: Skär ut hinnfria apelsinklyftor med en vass kniv. Blanda med fikonen. Toppa pannacottan med frukten. Strö på rostade mandelspån.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.