Recept 12 oktober 2018
Rödkålschutney
Rödkålschutney är ett härligt tillbehör till höstens och vinterns grytor, pannbiff, köttbullar, kyckling och stekt korv.
Smaken påminner lite om den rödkål man brukar servera till julmaten – så varför inte göra en burk och spar till julbordet.
Läs också: Tomatchutney med ingefära
Rödkålschutney
Skriv ut
Ingredienser: (cirka 1 liter)
- 600 g rödkål
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 röd chilifrukt
- 1 äpple
- 1 dl frysta tranbär
- 2 dl rörsocker strö
- 1 dl äppelcidervinäger
- 1 dl russin
- 2 mk hackad färsk ingefära
- 1 kanelstång
- salt
Gör så här:
- Finstrimla kålen så fint som möjligt.
- Hacka lök och vitlök. Klyv chilin, ta bort kärnor och väggar och hacka chiliköttet. Skala äpplet och skär i mindre bitar.
- Blanda alla ingredienser, utom salt, i en gryta. Koka på svag värme utan lock tills chutneyn är mjuk och har kokat ihop, cirka 1 timme. Rör då och då under koktiden. Smaka av med salt. Plocka upp kanelstången.
- Häll upp på en, eller två, väl rengjorda burkar. Sätt på lock. Förvara i kylen eller mörkt och svalt.