Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 20 november 2019

Rödvinsbräserad högrev

Fantastiskt mört kött med mustig, smakrik sås. Katarina Ekeströms rödvinsbräserade högrev är den perfekta festmaten.

 Otroligt mört kött med mustig, smakrik sås. Rödvinsbrässerad högrev är festmat när den är som bäst.
Otroligt mört kött med mustig, smakrik sås. Rödvinsbrässerad högrev är festmat när den är som bäst. FOTO: Katarina Ekeström

Högrev är framdelskött som behöver lång marinering och flera timmars tillagningstid för att bli smältande mört och mycket smakrikt. Värt varje minut!

 Högreven kan enkelt formas till fina puckar med hjälp av bomullssnöre i kortare bitar som knyts runt köttet. Se till så att bitarna är lika stora och lika höga.
Högreven kan enkelt formas till fina puckar med hjälp av bomullssnöre i kortare bitar som knyts runt köttet. Se till så att bitarna är lika stora och lika höga. FOTO: Katarina Ekeström
 Lång marinering är hemligheten bakom det supermöra köttet.
Lång marinering är hemligheten bakom det supermöra köttet. FOTO: Katarina Ekeström

Läs också: Oxfilé med potatisgratäng

Rödvinsbräserad högrev

Skriv ut

Ingredienser (4 personer)

  • 800 g högrev
  • 75 cl rött vin
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 1 bit purjolök
  • 1 morot
  • 1 stjälk selleri
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Sås
  • fond från ugnskoket
  • 1 ½ dl rött vin
  • 1 ½ msk koncentrerad kalvfond
  • 2 tsk mörkt socker
  • svartpeppar
  • 1 tsk maizena
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Dela köttet i fyra lika stora bitar. Bind om till runda, höga puckar. Häll vinet i en form, tillsammans med timjan, rosmarin, lagerblad och purjolök. Täck och ställ kallt två dygn. Täcker inte marinaden ska köttet vändas då och då.
  2. Ansa och tärna fint morot, selleri, lök och vitlök. Värm smör i en gryta och fräs grönsakerna på låg värme femton minuter. Inget ska ta färg bara mjukna i grytan.
  3. Häll på vinet från marinaden tillsammans med kryddorna. Torka av köttbitarna och stek dem till fin brynt yta i panna innan de läggs ner i grytan.
  4. Sätt ugnen på 100 grader och ställ in grytan med locket på. Låt stå 5 - 6 timmar tills köttet är riktigt mört. Hit kan man förbereda dagen innan middagen.
  5. Sila upp fonden från ugnskoket i en vid kastrull. Häll på vin, kalvfond, socker och svartpeppar. Koka ihop till fin kraftfull smak. Lägg köttet i såsen och värm. Lägg upp det varma köttet på tallrik eller serveringsfat.
  6. Red eventuellt såsen med lite maizena utrört i vatten. Rör ner smöret i klickar. Såsen ska vara blank och vackert svartröd. Häll såsen över köttet.
  7. Servera med rotselleripuré och ugnsrostad brysselkål.

Recept: Katarina Ekeström

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen