Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 23 september 2019

Rönnbärsgelé

Koka vackert röd gelé av frostbitna rönnbär! Den här klassikern förhöjer smaken av älgsteken och annat viltkött.

FOTO: Istock

Läs också: Koka eget pektin av äppelkart!

Rönnbärsgelé

Skriv ut

Ingredienser:

  • 2 kilo frostbitna eller frysta och sköljda rönnbärsklasar
  • 1 liter kallt vatten
  • 9 deciliter strösocker per liter avrunnen saft

Gör så här:

  1. Lägg de frysta rönnbären i en kastrull och häll på vattnet.
  2. Koka upp och låt sedan småkoka under lock i 5 minuter tills bären spricker upp och saften rinner ut.
  3. Lägg bären i en silduk och låt rinna av under ett par timmar, pressa inte bären.
  4. Mät sedan upp saften och häll i en vid kastrull. Koka upp och låt koka utan lock i fem minuter. Ta bort skummet.
  5. Rör ned sockret i omgångar så att det hinner smälta. 9 deciliter strösocker per liter avrunnen saft totalt. Låt sjuda tills det blir gelékonsistens.
  6. Gör geléprovet: Lägg en matsked gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Om gelén inte flyter ihop är den tillräckligt fast. Är den för lös, tillsätt pektin enligt anvisningar på paketet.
  7. Fyll små rena, varma glasburkar med den heta gelén. Låt kallna med ett papper över ytan till nästa dag. Sätt på locket och förvara i kylen,

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen