Recept 23 september 2019
Rönnbärsgelé
Koka vackert röd gelé av frostbitna rönnbär! Den här klassikern förhöjer smaken av älgsteken och annat viltkött.
Läs också: Koka eget pektin av äppelkart!
Rönnbärsgelé
Skriv ut
Ingredienser:
- 2 kilo frostbitna eller frysta och sköljda rönnbärsklasar
- 1 liter kallt vatten
- 9 deciliter strösocker per liter avrunnen saft
Gör så här:
- Lägg de frysta rönnbären i en kastrull och häll på vattnet.
- Koka upp och låt sedan småkoka under lock i 5 minuter tills bären spricker upp och saften rinner ut.
- Lägg bären i en silduk och låt rinna av under ett par timmar, pressa inte bären.
- Mät sedan upp saften och häll i en vid kastrull. Koka upp och låt koka utan lock i fem minuter. Ta bort skummet.
- Rör ned sockret i omgångar så att det hinner smälta. 9 deciliter strösocker per liter avrunnen saft totalt. Låt sjuda tills det blir gelékonsistens.
- Gör geléprovet: Lägg en matsked gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Om gelén inte flyter ihop är den tillräckligt fast. Är den för lös, tillsätt pektin enligt anvisningar på paketet.
- Fyll små rena, varma glasburkar med den heta gelén. Låt kallna med ett papper över ytan till nästa dag. Sätt på locket och förvara i kylen,
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.