Så gör du must av rönnbär
– Glöm inte att göra must av rönnbär!
Uppmaningen kommer från självaste mustkungen, Gunnar Kjellin på Brunneby musteri. Så här gör du rönnbärsmust – utan mustpress!
Allt handlar inte om äpplen, det har blivit en hel del rönnbär också.
– Jag har pressat tiotals ton i mitt musteri genom åren. Det mesta blir rönnbärsgele, men vi har också gjort juice och råsaft, berättar Gunnar Kjellin.
Han vill slå ett slag för rönnbärsmusten, kanske inte för smakens skull men för hälsans. Rönnbären innehåller gott om C-vitamin och nyttiga antioxidanter och har traditionellt använts som kur mot njursten, något som Gunnar själv tror på.
Vill du testa, följ Gunnars smarta recept för att göra rönnbärsmust hemma.
– Man kan gärna blanda rönnbären med äpple eller äpplejuice för en mildare och godare smak! Äpple passar ihop med det mesta!
Läs också: Gör egen must med fruktpress och kross
Rönnbärsmust
Ingredienser:
- 1 kg rönnbär
Gör så här:
- Rensa bort skaften från rönnbären. Frys dem gärna och låt dem sen tina.
- Mosa dem, till exempel i en mortel. Häll på en halv liter kokande vatten.
- Låt stå i cirka ett dygn, med omrörning ett par gånger.
- Sila av juicen och frys den i isbitsbrätte. Om du inte vill frysa kan du hälla i lite Atamon för att förbättra hållbarheten. Rönnbär innehåller naturligt konserverande sorbinsyra men det är säkrare att förstärka med lite extra konserveringsmedel.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.