Recept 21 december 2022
Rostad mjuk pepparkaka med lingongrädde
En bit rostad mjuk pepparkaka med en klick vaniljgrädde och lingon. Underbart gott efter julmaten.
Caroline Hofbergs bästa efterrätt i jul smakar sött, friskt och alldeles, alldeles underbart.
Läs också: Saffransbullar med vanilj
Rostad mjuk pepparkaka med lingongrädde
Skriv ut
Ingredienser (cirka 12 skivor)
- 150 g smör
- 3 ägg
- 2 dl brun farin
- 1 dl strösocker
- 2 dl filmjölk
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 4 tsk mald kanel
- 1 ½ tsk malda kryddnejlikor
- 1 ½ tsk mald ingefära
- smör & ströbröd till formen
- Lingongrädde (6 portioner)
- 3 dl vispgrädde
- 2–3 krm vaniljpulver (inte vaniljsocker)
- 1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
- 1 dl tinade lingon
- Till servering:
- Frysta eller tinade lingon
- Florsocker
Gör så här
- Kakan: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter.
- Smält smöret och låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i det avsvalnade smöret och filmjölken under vispning.
- Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölblandningen i smeten.
- Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt svalna en stund i formen innan den vickas upp på galler.
- Vid servering: Sätt ugnen på 250 grader och grillelement. Skär pepparkakan i rejäla skivor och rosta högt upp i ugnen cirka 4 minuter. Vakta så de inte bränns. Låt kallna.
- Lägg en klick lingongrädde på kakan och toppa med några lingon. Pudra över florsocker.
- Lingongrädde: Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret. Blanda i sylt och bär.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.