Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 21 december 2022

Rostad mjuk pepparkaka med lingongrädde

En bit rostad mjuk pepparkaka med en klick vaniljgrädde och lingon. Underbart gott efter julmaten.

 Julbakelse med lingon och grädde är ljuvlig efterrätt i jul.
Julbakelse med lingon och grädde är ljuvlig efterrätt i jul.

Caroline Hofbergs bästa efterrätt i jul smakar sött, friskt och alldeles, alldeles underbart.

Läs också: Saffransbullar med vanilj

Rostad mjuk pepparkaka med lingongrädde

Skriv ut

Ingredienser (cirka 12 skivor)

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl brun farin
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl filmjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 4 tsk mald kanel
  • 1 ½ tsk malda kryddnejlikor
  • 1 ½ tsk mald ingefära
  • smör & ströbröd till formen
  • Lingongrädde (6 portioner)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2–3 krm vaniljpulver (inte vaniljsocker)
  • 1 dl rårörda lingon eller lingonsylt
  • 1 dl tinade lingon
  • Till servering:
  • Frysta eller tinade lingon
  • Florsocker

Gör så här

  1. Kakan: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång sockerkaksform som rymmer cirka 2 liter.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i det avsvalnade smöret och filmjölken under vispning.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölblandningen i smeten.
  5. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 50–60 minuter. Känn med en provsticka att den är genomgräddad. Låt svalna en stund i formen innan den vickas upp på galler.
  6. Vid servering: Sätt ugnen på 250 grader och grillelement. Skär pepparkakan i rejäla skivor och rosta högt upp i ugnen cirka 4 minuter. Vakta så de inte bränns. Låt kallna.
  7. Lägg en klick lingongrädde på kakan och toppa med några lingon. Pudra över florsocker.
  8. Lingongrädde: Vispa grädden tillsammans med vaniljpulvret. Blanda i sylt och bär.

Recept: Caroline Hofberg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen