Recept 28 juli 2017
Rotfruktspaj med knaperstekt bacon – godaste någonsin!
Rotfrukter, dill och prästost ger den här fantastiska pajen en fin nordisk smak. Knaperstekt bacon blir pricken över i. Bara gör!
Läs också:Gör somriga kalvfärsbiffar – med härliga primörer!
Rotfruktspaj med bacon
Skriv ut
Ingredienser
- 6 bitar
- Pajdeg:
- 3 dl siktat dinkel- eller vetemjöl
- 2 krm salt
- 150 g kallt smör
- 1 msk kallt vatten
- Fyllning:
- 1 morot
- 1 palsternacka
- 150 g rotselleri
- 1 pkt bacon, 140 g
- 2 dl strimlad purjolök
- 1 dl hackad dill
- 2 dl riven lagrad prästost
- 3 ägg
- 3 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 1 krm nymald peppar
Gör så här
- Mixa ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt vila minst 30 minuter i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
- Skala och skär rotfrukterna i tunna strimlor. Förväll dem i lättsaltat vatten cirka 2 minuter. Häll av kokvattnet och låt svalna.
- Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
- Varva rotfrukter, bacon, purjolök, dill och ost i pajskalet.
- Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 40 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.