Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
recept 2 december 2016

Roy Fares julrecept: Bjud på mumsiga sötsaker!

Bakverksprofilen Roy Fares älskar hösten och vintern. För då får han mysa med sötsaker som är murrigare än de på sommaren. Inför julen bjuder han här på några av sina mumsiga recept ur sin bok Delicious.

1. Mandelmusslor med smetanakräm

Mandelmusslor med smetanakräm.
Mandelmusslor med smetanakräm.

Du behöver:

20 musslor
50 g mandelmjöl (1 dl)
150 g vetemjöl (2 ½ dl)
110 g rumsvarmt smör
70 g strösocker (3/4 dl)
15 g äggula (1)
Smetanakräm
200 g smetana
60 g florsocker (1 dl)
50 g mjölk 3 % (1/2 dl)
15 g vaniljsocker (1 ½ msk)
Färskpressad citronsaft efter smak
Lingonsylt eller annan god sylt till servering

Gör så här:

Mandelmusslor
Blanda hastigt ihop alla ingredienser till en deg i en matberedare eller för hand. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen i en timme. Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion, under tiden.
Pensla formarna med smält smör. Dela degen i 20 biter och tryck ut dem i varsin form. Grädda mandelmusslorna mitt i ugnen i cirka 30 minuter, eller tills de har fått fin färg. Stjälp försiktigt ut musslorna ur formarna, gärna på galler, medan de fortfarande är varma.

Smetanakräm
Vispa ihop smetana, florsocker, mjölk och vaniljsocker till en fluffig kräm. Späd eventuellt med mer mjölk om krämen blir för tjock. Smaka av med citronsaft.
Fyll mandelmusslorna med smetanakräm, toppa med sylt och servera.

2. Knäck med mandelchoklad

Knäck med mandelchocklad.
Knäck med mandelchocklad.

Du behöver:

450 g smör
400 g strösocker (4 ½ dl)
2 g salt (1/4 tsk)
100 g sötmandel (1 ½ dl)
300 g mörk choklad (55 %)

Gör så här: 
Smörj en form (21 x 30 centimeter) med olja på kortsidorna och lätt ett bakplåtspapper i botten som går upp på långsidans kanter.

Smält smör, socker och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen till den är 137 grader och rör försiktigt med en träslev mellan varven så att den inte bränner fast i botten. (Saknar du en termometer kan du göra ett kulprov i stället: Ringla ner lite av knäcksmeten i ett glas med kallt vatten. Om smeten efter några sekunder stelnar och blir hård har den rätt temperatur.)

Häll smeten i formen och låt den stelna och svalna i rumstemperatur.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluftsfunktion,. Häll mandlarna i en form och rosat dem i ugnen 5–10 minuter, eller tills de har fått fin färg. Låt svalna och grovhacka dem sedan.

Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron.

Torka av den feta ytan på knäcken med hushållspapper, annars finns det en risk att chokladen inte fäster. Bred ut chokladen jämnt ovanpå knäcken, strö över mandlarna och tryck försiktigt till med handen så att de fastnar. Låt stelna i kylen. Ta ut knäcken och bryt lagom stora bitar. Förvara torrt.

3. Saffransmazariner

Saffransmazariner.
Saffransmazariner.

Du behöver:

14 mazariner
Mördeg
120 g rumsvarmt smör
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
20 g äggula (1)
Fyllning
50 g smör
½ g saffran (1 kuvert)
370 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
110 g ägg (2)
60 g äggula (3 stora)
18 g vetemjöl (2 mask)
8 g vaniljsocker (1 msk)
Mandelspån att strö över
Florsocker att pudra över

Gör så här:

Mördeg
Blanda alla ingredienser i en bunke eller matberedare och arbeta hastigt ihop till en deg. Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i 20 minuter. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och knåda den lite lätt. Kavla ut den till en 3-4 millimeter tjock platta och stansa ut 14 ovaler. Fodra mazarinformarna ända upp över kanten och skör bort överflödig deg.

Fyllning
Sätt ugnen på 180 grader, varmluftsfunktion. Smält 50 gram smör i en kastrull, blanda ner saffran och ställ åt sidan. Riv ner mandelmassan i en bunke eller matberedare och rör i omgångar ner smöret till en slät massa. Blanda ner den smälta smörblandningen. Tillsätt ett ägg i taget samt äggulorna och blanda väl (med matberedare på lägsta hastighet). Rör slutligen ner mjöl och vaniljsocker till en slät fyllning.Fyll formarna till lite drygt 3/4. Strö över mandelspån och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills mazarinerna har en lätt gyllenbrun färg. Låt den svalna helt och vänd dem sedan ur formans. Pudra över florsocker före servering.

4. Mandelkaka med saffran

Mandelkaka med saffran.
Mandelkaka med saffran.

Du behöver:

12–14 bitar
Saffranskaka
300 g smör
1 g saffran (2 kuvert)
360 g vetemjöl (6 dl)
15 g bakpulver (3 tsk)
150 g mandelmassa
380 g strösocker (4 ½ dl)
170 g ägg (3)
225 g mjölk 3 % (2 ¼ dl)
Glasyr
25 g mjölk 3 % (1/4 dl)
20 g smör
180 g florsocker (3 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)

Gör så här:

Saffranskaka
Sätt ugnen på 175 grader, varmluftsfunktion. Smörj och bröa en rund sockerkaksform, 24 centimeter i diameter och minst 8 centimeter djupt. Smält smöret i en kastrull, blanda ner saffranet och ställ åt sidan.
Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Grovriv mandelmassa och blanda ner i bunken. Vispa socker och ägg vitt och fluffigt i en annan bunke, rör ner smörblandningen och mjölken. Blanda slutligen ner de torra ingredienserna
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 1 timme. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Ta ut den och låt den svalna i formen i 5 minuter och vänd sedan upp den på ett galler. Låt svalna helt.

Glasyr
Värm mjölk och smör i en kastrull till smöret har smällt. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr. Lätt ett bakplåtspapper under gallret som kakan kan stå på, häll glasyren runt kakan mitt och låt den rinna ner fint på sidorna. När glasyren har stelnat kan kakan flyttas över till ett fat.

5. Pepparkaksrulltårta

Pepparkaksrulltårta.
Pepparkaksrulltårta.

Du behöver:

Cirka 12 bitar
Kaka
120 g vetemjöl (2 dl)
3 g bikarbonat (1/2 tsk)
8 g malen kanel (3 tsk)
3 g malen ingefära (1 tsk)
3 g malen kryddnejlika (1 tsk)
165 g ägg (3)
130 g strösocker (1 ½ dl)
2 msk filmjölk

Gör så här:

Färskostfyllning
100 g rumsvarmt osaltat smör
250 gram rumsvarm cream cheese (färskost)
10 g vaniljsocker (1 msk)
210 g florsocker (3 ½ dl)
25 g vispgrädde (1/4 dl)
50 g frysta lingon (1 dl)
Eventuellt frysta och tinade lingon eller rårörda lingon till servering

Kaka
Sätt ugnen på 250 grader, varmluftsfunktion. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Visp ägg och socker pösigt i en annan bunke. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i äggblandningen med en slickepott. Vänd till sist ner filmjölken till en slät smet.
Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut kakan ur ugnen, sockra den ordentligt på ytan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper så att den sockrade sidan ligger mot pappret. Låt svalna. För att lättare kunna dra loss bakplåtspappret från kakan kan du pensla det med kallt vatten.

Färskostfyllning
Vispa smör och färskost vitt och fluffigt i en bunke. Tillsätt vaniljsockret och därefter florsockret i omgångar. Fortsätt att vispa tills frostningen är fast och fin. Blanda ner grädden. Fördela frostningen jämnt över kakan, strö över lingonen och rulle ihop till en rulle. Servera eventuellt med extra lingon vid sidan av.

6. Vit choklad-pannacotta

Vit choklad-pannacotta
Vit choklad-pannacotta

Du behöver:

10–12 portioner
Pannacotta
300 g vit choklad
1 ½ gelatinblad
900 g vispgrädde (9 dl)
Glöggäpplen
5 svenska vinteräpplen
½ vaniljstång
400 g vitvinsglögg (4 dl)
3 stjärnanis
100 g strösocker (1 dl)
30 g pektinpulver (1 ½ msk)
Äppelskivor och stjärnanis till dekoration

Gör så här: 

Pannacotta
Hacka chokladen och lägg i en bunke. Låt gelatinet ligga i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden i en kastrull och häll den sedan över chokladen. Krama ur gelatinet och lägg det i bunken med chokladgrädden. Mixa alltsamman med en stavmixer till en slät blandning. Häll i serveringsglas och låt stelna i kylen i minst 2–3 timmar.

Glöggäpplen
Skala, kärna ur och skär äpplena i små fina tärningar. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med glögg och stjärnanis. Koka upp, lägg i äppeltärningarna och låt sjuda i cirka 5 minuter, eller tills äppelbitarna har blivit mjuka.
Lyft upp äppelbitarna med en hålslev (låt lagen vara kvar i kastrullen) och lägg åt sidan. Blanda socker och pektin och rör ner i glögglagen. Koka i 3 minuter och låt sedan svalna till ljummen temperatur. Lägg tillbaka äppelbitarna i lagen.
Fördela glöggäppelblandningen i glasen och låt stelna i kylen i minst 2 timmar. Dekorera med äppelskivor och stjärnanis före servering.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen