Recept 17 maj 2019
Ryttarkaka
En seg kladdkakebrownie med ett tjockt och saftigt kokostoscatäcke som du bakar i ett nafs! Den här ryttarkakan är en dröm!
Kokostosca, kokos- chokladrutor, chokladtosca eller ryttarkaka. Kärt barn har verkligen många namn, men vi tror att du förstår principen!
Det är en seg och god chokladbotten med ett tjockt och saftigt täcke av kokos- sirap- och gräddsmet.
Den här kakan kan du dessutom göra i långpanna – perfekt om du vill dubbla satsen till kalaset (eller frysa in för framtida njutning)!
Dubbla gärna toscatäcket om du vill. Ta sedan en rejäl ruta och njuuut!
Läs också: Saftigt goda kokostoppar
Ryttarkaka eller kokostosca
Skriv ut
Ingredienser (24 bitar):
- Browniebotten
- 4 st ägg
- 200 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 3 dl strösocker
- 1 dl kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- Kokostosca
- 75 g smör
- 5,5 dl kokosflingor
- 1,5 dl strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
Gör så här:
- Browniebotten: Sätt ugnen på 200 grader. Klä en ugnsform eller långpanna med bakplåtspapper.
- Smält smör på svag värme i en kastrull.
- Vispa ägg och socker till en fluffig smet i en bunke, använd gärna elvisp.
- Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.
- Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
- Bred ut kakan i ugnsform eller långpannan med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills kakan får lite färg.
- Kokostosca: Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme.
- När smöret smälter börjar du röra om så att det blir en jämn smet. Koka upp och sänk värmen. Låt smeten sjuda i ca 5 minuter.
- När browniebotten är nästan klar, bred på kokostoscan och grädda hela kakan ytterligare ca 10 minuter så att kokostoscan får en gyllene färg och blir lite seg.
- Låt kakan svalna och skär upp i jämna bitar.